L'estratègia del PSOE per a les eleccions del 26-J en relació amb Podemos no és culpar a la formació en si mateixa pel fracàs de la legislatura, sinó personificar les culpes en el seu secretari general, Pablo Iglesias. La tàctica podria ajudar els socialistes a justificar les contradiccions que suposen que ambdós es donin suport en el govern de 6 comunitats i 11 capitals, alhora que l'entesa entre ambdós no va donar-se escala estatal. 

Durant els darrers quatre mesos de negociacions per a la investidura, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va al·legar el mandat del comitè federal de desembre, on es prohibia pactar amb els qui volen "trencar la unitat d'Espanya", com a línia vermella per a seure a pactar amb els podemistes, si és que no abandonaven el vet. Però aquest posicionament s'ha vist entroncat en els darrers temps, ja que els qui els membres que defensen el dret a decidir i la plurinacionalitat en l'àmbit estatal són els mateixos amb qui s'avenen els socialistes en altres regions.

Comunitats i municipis

Els exemples són el del president de la Generalitat i líder del Partit Socialista del País Valencià, Ximo Puig, de fer llistes amb Compromís i Podemos pel Senat. En l'àmbit regional es troba l'entrada del PSC a l'alcaldia de Barcelona la setmana anterior amb el govern de Barcelona en Comú, o l'aprovació de l'acord d'aquest dimarts entre el PSOE madrileny i Ahora Madrid per tirar endavant l'obra de Madrid Porta Nord, la qual portava més de 20 anys paralitzada i no era possible d'endegar a causa del vet del Partit Popular. 

Enmig d'aquest escenari, l'argument de Ferraz va ser apuntar directament cap a Iglesias. Preguntat per El Nacional en la roda de premsa de Sánchez, després de rebutjar l'encàrrec del Rei en la tercera ronda de contactes, sobre aquestes contradiccions entre regions, el socialista va assenyalar a la figura de "Pablo Manuel Iglesias" com a culpable, que és com li diuen per diferenciar-lo del seu històric fundador, Pablo Iglesias.

A partir d'aleshores, va ser la cap de llista del PSC per Catalunya, Meritxell Batet, la mà dreta de Sánchez Antonio Hernando, o l'economista del PSOE, Jordi Sevilla, els qui han culpat Iglesias al llarg de la precampanya. L'argument hauria tingut els seus fonaments al llarg de les negociacions, a causa del caràcter més visceral d'Iglesias en episodis com la "calç viva", per bé que va perdre força quan Ferraz va aproximar-se a Íñigo Errejón, per pactar, creient-lo "més moderat" i ell en va rebutjar l'oferiment.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias / EFE

L'estratègia estatal

L'estratègia estatal del PSOE pel 26-J és una altra. La direcció socialista hauria donat ordres que no hi hagués cap entesa amb Podemos abans de les eleccions. Ho va insinuar el secretari d'organització del PSPV, Alfred Boix, qui fer evident la seva indignació després que li tombessin la proposta de llista pel Senat amb Podemos i Compromís. "A escala estatal no hi ha lloc per un pacte amb Podemos" va reblar Boix. 

Aquest punt obria la porta a qüestionar la doctrina federal del PSOE entre els barons crítics, i també, si és que realment els socialistes volien una entesa amb Podemos ja no sols abans de les eleccions, sinó també després d'elles. La darrera sospita va ser aixecada per l'economista Jordi Sevilla, qui aquest dimarts va indicar que el PSOE mai pactarien amb els seus rivals.

Aquest és un clima de què els podemistes en són conscients i sembla que no dubten en treure profit. Un cop el secretari general socialista va negar als territoris el pacte amb Podemos, aquests van enviar cartes a diversos governs per elaborar llistes al Senat. El fet va aprofundir més la pugna en el si de Ferraz, generant que quedessin en evidència  si es resistien al pacte. El gest podria trobar-se dins l'estratègia de sorpasso de Podemos al PSOE.

Com a reacció a aquesta darrera ofensiva, el president d'Aragó, Javier Lambán, va pronunciar-se en el conclau on Sánchez va intentar tancar files abans de ser proclamat al míting de Móstoles com a candidat socialista a la presidència del govern. "A mi Echenique no m'ha enganyat mai, no m'ha fet trampes" va justificar Lambán, qui governa amb un pacte amb el secretari d'organització de Podemos, Pablo Echenique, a la comunitat aragonesa.

A aquestes paraules s'hi va afegir Susana Díaz, qui va indicar sobre el líder podemista "Iglesias entén la política de forma trilera, ell està en el tacticisme i en el regat curt" va criticar-lo sobre les seves estratègies, tornant a apuntar les estratègies del líder com el problema per entendre's.