La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha reiterat en que no vol dependre dels partits independentistes, ERC i JxCat, de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Alhora, retret a PP i Cs que insisteixin en "l'estratègia d'impedir que es formi govern" amb la negativa a abstenir-se quan no tenen una alternativa a un executiu socialista. "Els espanyols han votat pluralitat no irresponsabilitat i han votat entesa i no bloqueig", ha dit Lastra després de les reunions de Pedro Sánchez amb Albert Rivera i Pablo Casado.

La portaveu socialista ha reclamat als principals partits de l'oposició que no "bloquegin" la investidura de Sánchez. A més, Lastra ha avisat que l'aritmètica parlamentària per garantir la investidura sense la seva abstenció no és tan senzilla.

Sobre el suport d'UPN al qual ha apuntat Casado, Lastra ha avisat que "el que et sumen dos per una banda et resten sis per una altra", en referència al PNB i al fet que els dos diputats navarresos podrien condicionar el seu suport o una abstenció a acords per governar Navarra.

A més, Lastra ha afirmat que la candidata socialista a la presidència de Navarra, Maria Chivite, té "tota la legitimitat" per presentar-se a la investidura i intentar un govern alternatiu a UPN. D'altra banda, amb el suport dels dos diputats de Coalición Canaria el PSOE podria investir Sánchez en segona volta repetint els 175 vots a favor que van fer Meritxell Batet presidenta del Congrés.

Tanmateix, Lastra ha plantejat què passaria si els quatre diputats suspesos decideixen renunciar a l'escó i corre la llista perquè els substitueixin altres parlamentaris independentistes que s'oposen a la investidura. En aquest cas, el 'no' podria superar els vots a favor a la investidura de Sánchez també en segona volta. Per això, Lastra ha continuat "apel·lant" a PP i Cs. 

A més a més, Lastra ha retret a PP i Cs que obrin les portes de les institucions a Vox amb l'entrada del partit d'ultradreta a la Mesa de l'Assemblea de Madrid però que dificultin la governabilitat a l'Estat.