El PSOE vol negociar els pressupostos de l’Estat amb tothom, no només amb l’esquerra. No en té prou amb Ciutadans, sinó que també vol sumar-hi el PP. Almenys és el que ha expressat el ministre José Luis Ábalos, secretari d’organització socialista, que ha reclamat directament a Pablo Casado que compleixi amb la “moderació” que promet. Però amb EH Bildu, en canvi, es posen ara a la defensiva. La immensa majoria de preguntes han girat al voltant del suport dels independentistes bascos als comptes públics. Davant les incessants crítiques, Ábalos ha negat que hi hagi cap mena de pacte amb l’esquerra abertzale.

L’agenda mediàtica segueix centrada en la formació d’Otegi i així s’ha plasmat en la roda de premsa posterior a l’executiva del PSOE. El dirigent socialista ha insistit que “no hi ha cap acord”. L’únic que hi ha hagut és “una actitud d’un grup polític que no s’ha sumat a les esmenes a la totalitat”. En aquest sentit, Ábalos s’ha preguntat, irònicament, si hi ha un acord “entre el PP i el JxCat de Puigdemont” perquè van votar el mateix als pressupostos. Ha rebutjat que es “posi el focus” en Bildu, que només guanya “protagonisme”. Però ha evitat defensar la interlocució amb la formació basca.

El ministre de Transports ha plantejat que hi ha “dues alternatives” davant dels nous comptes públics. Per una banda, “el diàleg, la negociació i la transacció” entre els diversos grups parlamentaris. Per l’altra, “el camí de la negació apriorística del debat dels comptes públics en la pitjor crisi que es recorda”. En aquest sentit, EH Bildu “pot fer el que vulgui”. Pel que fa a les declaracions de l’exdirigent Alfonso Guerra, s’ha limitat a dir que les “respecta”.

El dirigent socialista ha reclamat al conjunt de forces polítiques que aparquin les seves diferències ideològiques i facin els “sacrificis” que han fet els ciutadans espanyols. En aquest punt, José Luis Ábalos s’ha dirigit directament al cap de l’oposició: “Demano al senyor Casado que compleixi el seu compromís de moderació i se sumi a aquest debat de pressupostos”. També ha esperat poder “seguir col·laborant” amb Ciutadans.

Casado, Bildu i ETA

Però el gran tema és el paper d'EH Bildu i en això s'ha centrat el PP. En un acte aquest dilluns amb les joventuts de la seva formació, Pablo Casado ha acusat els socialistes de "pactar amb aquells que no han censurat, ni condemnat l'assassinat dels seus mateixos companys". En aquest sentit, el dirigent conservador ha recordat les dotze víctimes socialistes a mans d'ETA. Per això ha criticat que presentin com un "salt per a la democràcia" el suport de l'esquerra abertzale als comptes públics de l'Estat.