El debat de les esmenes a la totalitat al Congrés va començar aquest dimecres amb un cop d’efecte. En boca d’Arnaldo Otegi, EH Bildu anunciava aquest dimecres que es decantaven pel als pressupostos de l’Estat perquè s’havia avançat prou. Un anunci que ha deixat Ciutadans en fora de joc i ha apuntalat la via d’ERC i Bildu, després que Inés Arrimadas fixés línies vermelles com la immersió a Catalunya. No obstant això, el govern espanyol, almenys la part del PSOE, continua sense renunciar a Cs. La ministra María Jesús Montero veu possible que tots surtin a la fotografia, tot i que Pablo Iglesias no ho vegi així. En aquest context, els comptes públics han superat avui el seu primer tràmit. Falta menys d’un mes per a la votació final.

 

Aquest migdia, el ple del Congrés ha tombat les set esmenes a la totalitat presentades per set formacions: PP, Vox, JxCat, CUP, Coalició Canària, BNG i Foro Asturias. Han estat tombades per 150 vots a favor, 198 en contra i cap abstenció. Ara venen unes setmanes de negociacions amb ERC, EH Bildu, el PNB i fins i tot el PDeCAT, que s’hi ha posat bé. Però també amb Ciutadans, que busca protagonisme polític. La votació final dels comptes a la cambra baixa està prevista entre el 30 de novembre i el 3 de desembre.

El principal debat no està sent el què, sinó amb qui. És la gran discussió dins del govern espanyol. El vicepresident segon Pablo Iglesias va expressar ràpidament la sintonia amb EH Bildu, a qui va agrair que es decantés pel als comptes. “El bloc de la investidura es reforça i serà de legislatura i de direcció d’estat”, es felicitava el líder de Podemos. En canvi, María Jesús Montero ha insistit un cop més que es tracta d’una “moment extraordinari” i que cal sumar totes les formacions possibles, també un Ciutadans que intenta desmarcar-se de la fotografia de Colón. Com era més previsible, alguns barons del PSOE, com el president extremeny Guillermo Fernández Vara, han repudiat públicament l'acord amb l'esquerra abertzale. El líder del PP, Pablo Casado, també ho ha aprofitat per atacar l'executiu de coalició que va de la mà dels "radicals".

Un altre xoc de posicions ha marcat el debat del Congrés: el del camp independentista. Mentre els quatre diputats de JxCat i la CUP van registrar esmenes a la totalitat, ERC i els quatre diputats del PDeCAT les han rebutjat frontalment. Ha estat una discussió especialment tensa pels retrets entre Gabriel Rufián i Laura Borràs en plena precampanya electoral catalana, però també les crítiques dels cupaires als republicans.

Ciutadans ha tombat també les esmenes a la totalitat, però ha vist el seu poder negociador substancialment rebaixat. Començava la setmana plantejat "línies taronges", com que el govern espanyol rectifiqués l'esmena d'ERC sobre la immersió, però ara el seu pes és més irrellevant.

Rufián: ERC no és "menys independentista"

Negociar els pressupostos de l'Estat no els fa "menys independentistes", sinó "més útils". D'aquesta manera Gabriel Rufián ha sortit a defensar que ERC s'obri al diàleg amb l'Estat. No només això: el portaveu republicà ha entrat en el cos a cos amb Laura Borràs, rebatent, sense mencionar-la directament, que "porta massa temps portant jaquetes de 1.000 euros". Si bé ha valorat positivament els comptes presentats per La Moncloa, també ha recordat els reiterats incompliments de l'Estat amb Catalunya. I ha conclòs amb una advertència: ERC i Ciutadans "no són compatibles". Només ha garantit el seu sí a negociar. 

Borràs contra ERC

Després d'anunciar la seva candidatura a les primàries, ahir va ser el torn de Laura Borràs per defensar la seva esmena a la totalitat. La portaveu de JxCat va avisar que la seva formació no podrà donar suport als pressupostos generals de l'Estat mentre hi hagi presos polítics i exiliats. "No normalitzarem mai el que no és normal, així que no votarem uns pressupostos a canvi de partides pressupostàries", va assegurar. Va insinuar que els possibles vots d'ERC als comptes serien "a canvi de res".

La CUP, també

La mateixa expressió --"a canvi de res"-- va fer servir Mireia Vehí. La diputada de la CUP al Congrés va expressar "preocupació" per la possibilitat que ERC "aprovi els pressupostos a canvi de res". Va criticar que els comptes presentats no incrementen la fiscalitat a les grans empreses, sinó que carreguen la factura de la crisi un cop més a les classes treballadores