El PSOE mostra optimisme de cara a aconseguir els vots de Junts per Catalunya per aprovar una nova senda de dèficit. El govern espanyol la va retirar de la votació la setmana passada davant la impossibilitat de garantir la seva aprovació i, entreveient una possibilitat que els juntaires l’avalessin més endavant, es va obrir a negociar-la. I la qüestió està ara mateix en aquest punt. Qui avui ha confiat en un desenllaç positiu per a la Moncloa ha estat Patxi López en la seva habitual roda de premsa dels dimarts. “El clima és bo i la discreció obliga a no dir més”, ha assenyalat el portaveu del PSOE al Congrés, que ha posat en relleu que el gest del govern espanyol d’evitar la derrota parlamentària va arribar després de veure una “escletxa” i una “porta una mica oberta” per la qual podien “transitar” per “arribar a un acord”. Diumenge, des del País Basc, Míriam Nogueras va reiterar que la seva formació només votarà a favor de la senda de dèficit si “millora les condicions dels catalans”.
“És el govern del diàleg permanent per voluntat i perquè així ho exigeixen les circumstàncies, no parem de parlar un minut i estem parlant amb els grups que poden donar-li suport”, ha afegit Patxi López, que ha argumentat que la millora de les dades econòmiques “pot donar una mica de marge”. Fonts socialistes apunten que el PSOE no s’ha posat una data límit per a aquesta negociació i recorden que Pedro Sánchez va avançar la setmana passada que fixarà el calendari dels pressupostos del 2025 en funció dels congressos de Junts i ERC, que se celebraran a finals d’octubre i de novembre, respectivament. El president espanyol vol esperar a veure com respira l’independentisme al·legant que no fa polítiques “sobre el buit”. Ara bé, el primer graó és el de la senda de dèficit, un pas que podria fer-se abans de la renovació de les dues formacions independentistes. “Estem negociant-la i la tirarem endavant”, ha insistit Patxi López.
La petició inicial de Junts és clara: dedicar un terç del marge de dèficit a les comunitats autònomes. Això es traduiria que la capacitat de despesa de les comunitats autònomes passi del 0,1% al 0,8%. Amb la proposta que el Consell de Ministres va aprovar fa quinze dies (que és la mateixa que Junts va tombar al juliol), la distribució era del 2,2% per a l’Administració General de l’Estat, del 0,1% per a les comunitats i del 0,2% per a la Seguretat Social. La setmana passada, fonts del Ministeri d’Hisenda consultades per ElNacional.cat eren prudents amb aquesta proposta, però reconeixien que les pretensions de Junts són “poc viables”.
Set anys després de l’1-O, Patxi López reivindica “el que s’ha aconseguit amb bona política”
El setè aniversari del referèndum de l’1 d’octubre també ha aparegut tangencialment al Congrés dels Diputats. A la seva roda de premsa, Patxi López ha volgut posar en relleu “el que s’ha aconseguit amb bona política” i amb un govern espanyol “atenent la realitat del que es necessitava a Catalunya”. “Recordem com estàvem fa set anys? Com es vivia a Catalunya?”, s’ha preguntat. El dirigent socialista ha reivindicat que el president de la Generalitat, Salvador Illa, diu “una vegada i una altra” i “està demostrant” que “Catalunya ha tornat” per “col·laborar amb Espanya”, per “ser motor del conjunt d’Espanya” i “no per marxar” i ha disparat un dard contra el PP: “Tenen una obsessió tan intensa contra Pedro Sánchez que els porta a exercir la política de la destrucció, de la terra cremada i del buit.”
El portaveu del PSOE en el Congrés responia així la intervenció que l’havia precedit a la sala de premsa. Pocs minuts abans, Miguel Tellado ha sostingut que el fet que Junts faci una crida a “reconstruir una estratègia guanyadora per assolir la llibertat” posa en “entredit” el discurs del PSOE i del govern espanyol que “ho han arreglat tot a Catalunya”. “Tot sembla indicar que no, que els independentistes no han renunciat al seu full de ruta”, ha esgrimit el portaveu del PP en el Congrés. “On és aquesta reconciliació de la qual parlava el ministre Bolaños?”, ha reblat.