El govern espanyol ha fet una crida al PP i a Ciutadans perquè no pactin amb Vox a Andalusia i evitin que aquesta comunitat es converteixi en "bressol de la ultradreta" a Espanya. 

La portaveu del govern espanyol i ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha destacat que "la democràcia ha de vèncer la por i Andalusia ha de promoure un govern constitucionalista". Ho ha dit a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'avui, que ha estat el primer des de les eleccions andaluses, en què el PSOE va patir una caiguda de vots i Vox va entrar al Parlament amb 12 escons. 

Segons l'executiu espanyol, cal impedir que avancin les propostes d'extrema dreta, que "amenacen la qualitat democràtica" i suposen una "reculada" en matèria social i de llibertat.

De moment, Cs i el PP han dit que la seva prioritat és tancar un acord entre si, però no descarten el suport de Vox des de fora. Celaá també ha recordat que la llista del PSOE va vèncer les eleccions i que, per tant, Susana Díaz està "legitimada" per presentar la seva candidatura.

Consell de Ministres a Barcelona

El president espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà amb el president del Govern, Quim Torra, el proper 21 de desembre, coincidint amb el Consell de Ministres que se celebrarà a Barcelona. La trobada serà, segons ha reiterat l'executiu, protocol·lària i "tal com estava prevista des d'un inici". 

Celaá ha detallat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'avui que la trobada entre Sánchez i Torra serà "l'habitual amb els presidents de les comunitats autònomes".