El PSOE i Sumar comencen a moure’s al Congrés dels Diputats per cuidar els potencials socis a la possible investidura de Pedro Sánchez i per complir amb els acords signats que van permetre escollir Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats. Tot això mentre Alberto Núñez Feijóo s’aventura a una investidura improbable i va acumulant negatives. Fonts de la formació encapçalada per Yolanda Díaz han confirmat que cediran dos diputats a Esquerra Republicana perquè els republicans tinguin grup parlamentari propi i fonts socialistes han assegurat que prestaran quatre diputats perquè Junts per Catalunya estigui en les mateixes condicions a la cambra baixa. El moviment s'ha d'emmarcar en les negociacions que han arrencat perquè els independentistes donin suport a la formació d'un govern progressista a l'Estat. 

A dos dies perquè finalitzi el termini per constituir els grups parlamentaris, el gest del PSOE i Sumar permet als independentistes catalans assolir un dels requisits per tenir grup propi, que és obtenir, com a mínim, 15% dels vots a les circumscripcions on es presenten, entenent Catalunya com el conjunt de les quatre demarcacions on van concórrer. L’altra condició ja la compleixen: haver aconseguit 5 escons. Ara bé, ni ERC ni Junts, que van treure 7 diputats cadascun, compleixen les altres dues condicions que marca el reglament. Es van quedar lluny del 5% dels sufragis a tot l’Estat i a una distància de 15 diputats que també donen dret a tenir entitat pròpia. La cessió de diputats és una pràctica no regulada al reglament, per bé que històricament la Mesa l’ha acceptada.

Pel que fa als republicans, Sumar cedirà a ERC un diputat dels comuns a la demarcació de Barcelona i un altre a la de Tarragona perquè, així, els de Gabriel Rufián superin la barrera del 15% dels vots al conjunt de Catalunya —van reclutar el 13,1% el 23-J—. Després de les eleccions generals, ERC només va arrabassar el llindar a Lleida (18,6%) i Tarragona (15,07%), i se’n va quedar a les portes a Barcelona (12,3%) i Girona (14,74%). De la mateixa manera, el PSOE deixa quatre diputats a Junts -dos a Tarragona i dos a Girona- per ajudar Junts per Catalunya, que es va quedar un pèl més lluny del llindar establert al reglament. En el conjunt del país, els de Carles Puigdemont van situar-se a l’11,1% dels sufragis el 23-J, per bé que van superar la barrera del 15% a Girona (19,6%) i Lleida (18,04). En canvi, els registres van quedar per sota a Tarragona (11,08%) i Barcelona (9,68%)

Els avantatges de tenir grup propi: més diners i més visibilitat

Tenir grup parlamentari propi representa un cúmul d’avantatges de profit per a les formacions polítiques que es resumeixen a tenir més recursos i més visibilitat en la vida parlamentària. En l’aspecte econòmic suposa una subvenció fixa de 30.346,72 euros mensuals i una subvenció variable de 1.746,16 euros al mes que per cada diputat. En la vessant política, tenir grup propi, entre d’altres, implica tenir més temps per intervenir als debats, poder preguntar al govern a cada sessió de control i més finestres per portar al ple iniciatives legislatives. De no ser així i ingressar al grup mixt, els partits s’han de repartir a parts iguals el temps d’intervenció i tenen limitades les interpel·lacions a l’executiu i la possibilitat de presentar textos a la cambra.

Els comuns creuen que facilitarà la investidura

Els diputats cedits seran de la branca catalana de Sumar, d’En Comú Podem, que creu que el gest cap a ERC “és una declaració d’intencions” pel que esperen que sigui “una relació fluïda i llarga en els pròxims anys”, “així com una bona senyal de sintonia per a la possible negociació d’una investidura pròxima”. “Volem que els propers quatre anys siguin la legislatura plurinacional que consolidi un govern progressista”, afirmen fonts dels comuns.