El PSOE s'ha posat en marxa per difondre els tuits "de caràcter xenòfob" del president Quim Torra i denigrar la seva figura davant de la Unió Europea, després que el secretari general Pedro Sánchez viatgés a Regne Unit i Alemanya per internacionalitzar el relat contra el procés, tal com explicava El Nacional fa unes setmanes, àmbit exterior on Sánchez i Mariano Rajoy van posar èmfasi en la reunió mantinguda aquest dimarts a la Moncloa. 

Segons ha pogut saber aquest diari a partir de fonts socialistes, els euro-diputats Iratxe García, portaveu del PSOE a Europa, i Javi López, portaveu del PSC, han enviat la següent carta als socialistes europeus, on titllen Torra "d'intransigent, xenòfob i ultranacionalista", a més d'atribuir-li "supremacisme" i relatar tots els tuits i expressions que el president va emprar als seus articles i xarxes socials, en al·lusió als castellanoparlants. 

Estimats amics,
Finalment, Catalunya va triar un nou líder el passat dilluns, cosa que va acabar amb gairebé cinc mesos de bloqueig polític des de les eleccions autonòmiques del passat mes de desembre. El Parlament català va recolzar amb una gran majoria el Sr. Quim Torra, advocat i redactor, i un aliat proper de l'expresident Carles Puigdemont (encara a Alemanya), per convertir-se en el nou president amb 66 vots a favor, 65 vots en contra i 4 abstencions. La seva elecció demostra que l'estratègia de confrontació amb Espanya a Puigdemont ha prevalgut per sobre de les veus més moderades dins del bloc independentista i que vol continuar tenint un paper clau en la política catalana, mantenint el camí cap a una independència impossible i il·legal. Durant el discurs d'investidura, Torra va dir que serien "fidels al mandat de l'1 d'octubre: construir un estat independent en forma de república", i també es va referir a Puigdemont com "el nostre president" i va qualificar el seu propi mandat com a "provisional" ".

A més d'això, la nostra principal preocupació no és tan que el senyor Torra actuï com a veritable president o simplement en representació de Puigdemont, sinó la forma en què actuarà, ja que no sembla que vol ser el president de tots els catalans, sinó només de els que comparteixen les seves opinions. En aquest sentit, volem cridar la vostra atenció i avisar-vos que el president Torra és un intransigentxenòfob i ultranacionalista. Torra va escriure diversos articles en què va descriure els castellanoparlants a Catalunya com "carronya, víctimes i hienes" que odiaren la llengua i la cultura catalanes i eren "bèsties en forma humana" o "hi ha alguna cosa freudiana en aquestes bèsties, al seu ADN ". A més, Torra va suggerir que "els espanyols només saben saquejar", va afirmar que Catalunya havia estat ocupada per l'Estat espanyol des de 1714, va dir que els espanyols havien retirat la paraula" vergonya" del diccionari o "Pobres (Socialistes), parlen espanyol com els espanyols".

Per tant, creiem que aquest nou escenari és extremadament preocupant per a nosaltres, però també per a la resta d'Europa. Com que els "valors" que defensa el nou president no només són contraris a una societat plural i diversa com la catalana, i estan en contra dels principis socialistes i socialdemòcrates, sinó que també són contraris als valors europeus.
 
La resposta socialista
 
Davant tot això, els socialistes espanyols ens mantenen ferms als nostres valors i propostes per resoldre aquesta crisi. Respectem el nou president i el Govern que es formarà en les properes setmanes, però seguirem enfrontant-nos a les posicions polítiques secessionistes, algunes de les quals ens semblen especialment escandaloses, ja que tot això té a veure amb el supremacisme. Considerem que un president ha de ser president de tots, i no només de la meitat de la població, i el seu objectiu polític ha de ser unir i no dividir (encara més) la societat catalana. I, per descomptat, seguim pensant que aquesta situació no es pot resoldre només pels jutges, sinó que necessita una resposta política, necessitem el diàleg dins de l'imperi de la llei i garantim la convivència. Això és el que els socialistes reclamaven durant molts anys en la nostra proposta de reforma constitucional cap a un Estat federal. Al mateix temps, el líder del PSOE Pedro Sánchez i el president Rajoy van acordar que, en el cas de qualsevol intent de fallida de l'ordre constitucional i de l'Estatut d'autonomia, l'estat de dret respondrà amb fermesa, amb serenitat, proporcionalitat i de forma acordada.
 
Creiem que hem de seguir treballant en la bona cooperació que hem tingut com a família política durant els últims mesos. Volem agrair de nou el suport fidel que hem rebut de vosaltres com a parts germanes. Tenint en compte els processos judicials en curs que afecten alguns països europeus, continuarem informant-vos sobre la situació a Catalunya, amb viatges i reunions del líder i representants del nostre partit, amb correus electrònics i trucades, sempre disponibles per a qualsevol dubte que tinguis, les 24 hores del dia!
 
Gràcies per la vostra atenció i col·laboració, i ens mantenim en contacte.
 
Salutacions fraternes i records