“No ens agradaria que Rajoy acabés el seu mandat als tribunals, però si el govern no compareix [davant del Congrés], el durem al Tribunal Constitucional per defensar la sobirania nacional”. Així ha parlat el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, en relació amb la negativa de l'executiu en funcions del Partit Popular (PP) de no comparèixer davant les Corts per retre comptes sobre la seva activitat. Aquestes paraules han vingut després de la Junta de Portaveus, on el president del Congrés, Patxi López, ha explicat que ha tramès una carta a la presidència demanant que se sotmeti al control del legislatiu. 

Per la seva banda, el secretari d'Estat, José Luís Ayllón, ha reiterat que segons un informe jurídic del qual disposen, "ni ho podem fer, ni ho hauríem de fer". Els populars s'emparen el la llei del Govern 26.1, on consta que si no hi ha activitat política, com ara aprovació i execució de lleis, el govern en funcions no ha de retre comptes. A més, el PP creu que "la cambra de la XI legislatura tampoc pot controlar l'executiu de la X, ja que no té la seva confiança". Ara bé, Hernando reconeix que "hi ha una majoria al Congrés per dur la qüestió als tribunals", cosa que seria un procediment "llarg", però que seria la forma de resoldre aquesta "rebel·lió" i el "pitjor conflicte d'atribucions i competències en la història de la democràcia espanyola".

Segons Hernando, "la prova la tindrem dijous al matí a les 11hores, a la comissió de Defensa". El portaveu socialista fa referència a la negativa del PP al fet que el ministre en funcions, José Manuel García Margallo, assisteixi a explicar el seu parer sobre el tema dels refugiats. El diputat del PSOE ha lamentat que Espanya "només hagi recollit 18 refugiats, quan en va prometre 18.000". "Està molt bé que el govern espanyol hagi canviat de posició [i ara vulgui votar en contra de l'acord entre la Unió Europea i Turquia], però no podem permetre que aquestes persones segueixin quedant atrapades al fang i morint", ha dit Hernando.

Sessió de control

Per la seva banda, Patxi López ha volgut mostrar "la disposició de diàleg" i no entrar "en hipòtesis" sobre si s'arribaria a la situació que el govern en funcions no comparegui i calgui adreçar-se al TC. Ara bé, ha explicat que era "un temps inèdit", i que espera que el PP "reconsideri" la compareixença, ja que si no "estaríem en un conflicte institucional d'atribucions greu". Així mateix, López ha afirmat que "la majoria de portaveus han considerat estar a favor" de dur a terme un ple de control, i insten l'executiu de Mariano Rajoy a assistir-hi. Precisament, el president de la cambra ha explicat que el PP ha aportat un document que l'avala. Però "tots els informes són interpretacions", ha dit per mostrar-ne l'escepticisme.

El PP, enrocat

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha dit que "hi ha una doble vara de mesurar", ja que a Catalunya i Andalusia no van comparèixer els mateixos partits que actualment ho demanen. Ara bé, Ayllón ha citat al seu torn el fet que l'expresident Artur Mas va comparèixer davant la diputació permanent –quan estava en funcions, just després de les eleccions del 27 de setembre–, però que el seu govern no ho podia fer "en tant que no existia ja la cambra de la X legislatura". De totes maneres, s'ha mostrat contrari de trobar una fórmula per emular el cas català.