Les negociacions in extremis entre el PSOE i Unidas Podemos han arribat a un punt d’inflexió. O els de Pablo Iglesias accepten o rebutgen. Segons informen fonts de l’entorn de Pedro Sánchez, els socialistes donen per conclosa la negociació amb l’última oferta que han fet a Unidas Podemos sobre la taula. Ara, segons asseguren, és Podemos qui ha de donar una resposta per salvar el projecte de govern espanyol de coalició. La reunió entre Carmen Calvo i Pablo Echenique s’ha aixecat aquest migdia per dinar, però de moment tot està paralitzat. “Estem a l’espera d’una resposta”, diuen des de Ferraz.

L’última oferta que ha fet el PSOE a Unidas Podemos no ha convençut els segons, que han vist molts pocs “avenços” perquè no acaben de cedir competències socials. “Cal ser prudents i no aixecar les expectatives”, avisaven aquest matí fonts d'UP, que ho justificaven en el fet que “no està havent-hi amb prou feines avenços en les propostes que fa el PSOE”. Malgrat tot, cap de les dues formacions no s’ha volgut aixecar de la taula de negociacions fins aquest migdia perquè saben que el rellotge prem. El PSOE va decidir, després de la votació fallida d'aquest dimarts, prendre la iniciativa i fer una nova oferta als seus potencials socis. Però aquesta no els ha acabat de satisfer.

Des d’Unidas Podemos insisteixen que no volen “entrar al govern a qualsevol preu”. Fonts del grup insisteixen que volen “competències per desenvolupar polítiques socials en Igualtat, Treball, Hisenda i Transició Ecològica”. Entre les mesures, apujar el salari mínim interprofessional, aprovar un impost a la banca o abaixar la factura de la llum. En canvi, fonts socialistes repliquen que "hem avançat propostes" i que necessiten una resposta al més aviat possible.

Després que la primera votació naufragués, Pedro Sánchez va reunir-se amb el seu nucli dur, com Carmen Calvo i José Luis Ábalos, al Congrés dels Diputats, on van acordar moure fitxa i fer una nova oferta a Unidas Podemos

Aquest és l'últim intent. Falten 24 hores per a la segona votació d’investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, la definitiva. Després de la primera votació fracassada, els equips negociadors del PSOE i Unidas Podemos han deixat lliures les seves agendes per tornar a seure a la taula de negociació, en reunions intenses i discretes, per salvar el que podria ser el primer govern de coalició després de la Segona República.

Aquest dimarts, Sánchez només va aconseguir el suport del diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC). Els independentistes catalans hi van votar en contra i Unidas Podemos va abstenir-se "com un gest més per facilitar les negociacions". El principal obstacle continuen sent els càrrecs del Consell de Ministres. Des d'Unidas Podemos denunciaven que només els oferien responsabilitats decoratives i una vicepresidència per a Irene Montero que estava "buida de contingut", sense competències reals, com si fossin direccions generals. En canvi, des del PSOE defensaven que "s'està fent una oferta per a fer política molt important de manera molt respectable als perfils que representa el seu projecte polític". Les posicions estan molt allunyades i caldrà veure si són capaços d'acostar-les. Les relacions personals també estan molt danyades.