"Per nosaltres no quedarà". Així s'ha expressat el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, sobre la proposta de Compromís per desbloquejar in extremis la investidura. De les 30 propostes de Compromís, el PSOE n'accepta plenament 27. Segons Hernando, aquestes serien "compatibles amb el pacte amb Ciutadans", de 200 mesures, de manera que els socialistes mantenen intacte l'acord amb la formació taronja. Segons el portaveu, Pedro Sánchez acceptaria un encàrrec del Rei de sotmetre's a una segona investidura, en cas que existís una majoria suficient que la fes possible.

Tanmateix, els socialistes continuen sense acceptar el govern de coalició "d'esquerres a la valenciana" (Podemos, les Confluències, Izquierda Unida i ells mateixos) i ofereixen com a contraproposta un executiu del PSOE integrat per personalitats independents "de diversa trajectòria". "Creiem que l'acord ha de ser plural", ha dit Hernando. Els de Ferraz també inclouen una segona condició. "Proposem que les organitzacions que firmin aquest document es comprometin a aprovar dos pressupostos generals de l'Estat", ha indicat. Finalment, Pedro Sánchez se sotmetria una qüestió de confiança el juny del 2018, per tal de supervisar que s'estan complint les mesures i que segueix comptant amb el suport de la Cambra.

Els tres punts que no compten amb el suport dels socialistes són les cinc propostes de la PAH, modificar l'article 135 de la Constitució i derogar la reforma laboral. Tot i així, aposten per desencallar la situació a través d'un govern amb independents, en tant que C's es va negar a estar amb Podemos en un mateix executiu. Sembla que els d'Albert Rivera s'haurien compromès a estudiar l'oferta, per bé que Hernando ha indicat que no hi hauria d'haver incompatibilitat. L'oferta de la qüestió de confiança, en virtut de la qual Sánchez s'hauria de sotmetre a la votació de la cambra sobre el seu suport, no implica una dimissió. Els de Ferraz no han deixat clar si la condició de dimissió tindria lloc. 

"Comença la campanya"

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha explicat que "calia començar a enfrontar la situació", i no ho ha dit explícitament, però el seu partit no sembla procliu a iniciar una negociació in extremis. Domènech ha afirmat que no ha tingut temps per estudiar el document, però no està d'acord amb haver de donar un 'sí' a dos Pressupostos Generals de l'Estat. "Sembla que ens demanin un xec en blanc". També ha carregat contra Ciutadans, que al seu parer "ha garantit que no hi hagi un govern d'esquerres, però no ha aconseguit el seu objectiu de gran coalició", ha dit.