Abans que res, hi ha el respecte a la llei. Així ho ha defensat l’expresident socialista espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ha acompanyat Miquel Iceta en l’acte central de campanya d’aquest diumenge. “M’és igual que sigui en nom d’un Déu nacionalista, d’un Déu religiós o d’un Déu ideològic”, ha assegurat. El primer són les lleis, ha afegit, encara que “vagin en cerca d’una República o estiguin a Brussel·les o on siguin”.                    

Molts pesos pesants del socialisme català i espanyol han desembarcat aquest diumenge al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB) per l’acte central de campanya del PSC. A banda de l’expresident Zapatero, també han vingut el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que ha passat tot el cap de setmana a Catalunya; i l’expresident del Parlament Europeu i recuperat referent unionista, Josep Borrell, que té agenda pròpia d’actes durant els últims cinc dies de la campanya. A la solitària senyera que normalment acompanya els mítings del PSC, aquest cop s’hi ha incorporat la bandera espanyola i l’europea.

Borrell també ha recorregut al fet religiós, referint-se al vicepresident Oriol Junqueras. “Si el meu partit perd les eleccions, diu mossèn Junqueras, no serà un problema del meu partit, sinó un problema de Catalunya, que haurà perdut la seva dignitat”. I ha replicat en aquest sentit: “Aquesta és una actitud predemocràtica”. També ha considerat “medieval” que el 21-D “ens diguin que hem d’escollir entre el bé i el mal”.

Zapatero ha carregat contra els qui plantegen referèndums per “decidir entre una forma o altra de sentir Catalunya”. Ha insistit en el respecte a la legalitat, que ha considerat que no és un caprici. “Respectar les lleis és respectar les nostres llibertats. Els primers que han de respectar les lleis són els governants”, ha sostingut. “La democràcia és una convocatòria per viure junts, units, en el respecte a la pluralitat i la diversitat”.

L’expresident espanyol ha afirmat que el Govern “sortint” de Carles Puigdemont té un rècord. “Si repassem els problemes de la comunitat internacional, només trobem un on hi hagi plena unanimitat en tots els països del món: ningú no ha considerat ni seriosa ni admissible la declaració d’independència dels independentistes catalans”, ha assenyalat. Ha dit que, si hi hagués hagut governs socialistes a Espanya i Catalunya, no s’hauria arribat fins aquesta situació.

Rebaixant una mica el to respecte dies anteriors, quan ha parlat de “desinfectar” mitjans de comunicació catalans, Borrell ha avisat que hi ha altres partits que també són “antiindependentistes” però no aporten solucions. “A la política catalana no només hi ha nacionalisme o no nacionalisme; també hi ha justícia social o no”.

zapatero pedro sanchez psc sergi alcazar

El 155, “única eina”

Pedro Sánchez, que ha passat el seu segon cap de setmana de campanya a Catalunya, ha fet una apel·lació al vot útil: “Demanem el vot útil per formar un govern útil per a la convivència, la concòrdia i la reconciliació entre els catalans”. Segons el secretari general del PSOE, l’alternativa a l’independentisme que no és "de revenja" és el PSC. “Hi ha dues opcions: guanyar quatre anys de concòrdia, convivència i justícia social o perdre’ls”, ha insistit. Ha justificat l’aplicació del 155 com a “única eina” per a convocar eleccions.

“El problema de Catalunya no és Espanya, ni el problema d’Espanya no és Catalunya”, ha defensat el líder dels socialistes espanyols, que ha afegit que el “problema compartit” han estat uns “governants pèssims” que han “confrontat” els territoris. També ha tingut paraules pels qui critiquen Miquel Iceta pe ballar: “Els qui el critiquen el temen. Perquè saben que Catalunya serà governada a ritme de justícia social i concòrdia”.

iceta psc sergi alcazar

Justament el candidat del PSC ha volgut deixar clar que “cap vot a aquesta candidatura no servirà per a prorrogar el contracte als dirigents independentistes que ens han portat al caire de l’abisme”. Ha defensat la proposta socialista, que ha incorporat Units per Avançar, com “el catalanisme basat en la negociació, el pacte i els avenços”. Ha dit estar “cansadet de la guerra de banderes”.

Miquel Iceta s’ha erigit com l’alternativa a l’independentisme. “L’alternativa a Junqueras i Puigdemont sóc jo”, ha defensat el dirigent socialista, que ha carregat contra Ciutadans per no aportar cap mena de solució, només “un altre monòleg”. A Albert Rivera l’ha titllat de “demòcrata de pacotilla” per dir que els vots que no fossin per Cs anirien a parar a “les escombraries”. En presència del Zapatero de l’’apoyaré, Iceta ha assegurat que “tenim un Estatut millorable, però que no s’ha desplegat”.