Advertència del PSC al Parlament perquè no posi a votació del Ple les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent. La portaveu a la cambra, Eva Granados, ha asseverat que seria “un error encara més greu que la resolució del 9-N”.

La comissió, que durant tres mesos va estudiar com hauria de ser el procés per fer una Constitució catalana, va concloure per majoria (JxSí i CUP) que l’única manera d’exercir el dret a decidir era a través de la desconnexió i que s’havia de contemplar un “mecanisme unilateral d’exercici democràtic”. I això, pels del carrer Nicaragua “posaria la institució fora de la llei”.

De moment, però, encara confien que, finalment, no es posi a votació. Granados ha celebrat que la Mesa, que presideix Carme Forcadell, decidís rebutjar-ho, després que tant l’informe dels lletrats com el Tribunal Constitucional instés al respecte de la llei, sota conseqüències per tot l’aparell legislatiu. A més a més, en l’última reunió del màxim decisor parlamentari demà al matí, tampoc està inclòs a l’ordre del dia.

Amb tot, fonts de la formació han explicat que el que preveuen és que es deixi en mans dels diputats. Això passaria perquè durant el Ple, JxSí i CUP demanessin incloure a l’ordre del dia la qüestió (previst al reglament). En aquell moment, la Mesa hauria de veure si n'hi fa cas o no, tot i que seria “caure en una incoherència”. En qualsevol cas, tenen clar que si tira endavant presentaran un recurs.

7 de 45 lleis

Pels socialistes el balanç d’aquests mesos amb Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat és dolent. Granados ha recordat que va prometre 45 lleis en 18 mesos, el que correspon a 15 abans del juny, i fins ara només se n’han tirat endavant 7. A més, ha constatat que tres d’elles són “calcades” a algunes que van caure la darrera legislatura.

Una de les que no ha aconseguit aprovar és la de pressupostos, “derrotada” per l’esmena a la totalitat de tota l’oposició. Pel que fa les tres lleis més importants del procés, “estan en unes ponències conjuntes que ni el Govern està tirant endavant”, sinó els grups de JxSí i CUP.

En conclusió, han emfatitzat que el seu grup ha tingut més iniciativa legislativa que el propi Govern, un 36% del total. Una iniciativa que parla dels tancaments de línies de P-3, l’ocupació o les llistes d’espera, i que s’han aprovat al Ple i que insten a respectar.