La situació en què es troba el PSC, a les portes d’unes primàries pel lideratge i un Congrés i agafat a contrapeu per la caiguda de Pedro Sánchez, torna a posar sobre la taula el vell debat sobre el grup parlamentari propi dels socialistes catalans al Congrés dels Diputats o si més no, la possibilitat de votar diferent. A aquesta situació s’hi arriba després de la defensa tancada del PSC a Sánchez i la seva posició de no permetre que Mariano Rajoy torni a ser president del Govern.

En aquest context, la candidata a les primàries i alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon, ha advertit aquest dilluns que el grup parlamentari propi “no és possible per qüestió de percentatges”, però que el PSOE ha “d’acceptar la discrepància”

"Si el PSOE acaba decidint que s'absté, el PSC no pot ser-hi i ha de guanyar autonomia en les seves decisions", ha assegurat Parlon en declaracions a Rac1, tot defensant la possibilitat de mantenir-se en el ‘no’ a Rajoy en cas que el PSOE opti per abstenir-se en una nova investidura del candidat del PP.  En tot cas, el 'no' dels set diputats del PSC no tindria capacitat per tombar la investidura.

Paneque també vol veu pròpia

Al seu torn, la portaveu dels socialistes gironins, -que va deixar el Comitè Federal arran dels fets de dissabte- Sílvia Paneque, ha defensat a la mateixa emissora que el PSC pugui tenir grup propi per tenir veu en les qüestions on discrepin en el PSOE.

Així mateix, la també primera tinenta d’alcalde a Girona, ha defensat la necessitat de persistir en el ‘no’ a Rajoy perquè “no és no perquè amb el PP no compartim cap de les polítiques econòmiques, socials ni d’encaix Catalunya-Espanya”. Malgrat la coincidència de plantejaments entre Parlon i Paneque, aquesta última dóna suport explícit a la candidatura de Miquel Iceta a la primera secretaria del PSC.