El "govern alternatiu" del PSC està destinant aquests últims dies a revisar actes aixecades pels Mossos d'Esquadra durant manifestacions amb aldarulls entre els anys 2020 i 2021 i, segons han denunciat, a hores d'ara el Govern no ha tramitat cap expedient d'aquestes actes aixecades en mobilitzacions principalment relacionades amb el procés.

Així ho ha criticat aquest dijous en roda de premsa davant la Conselleria d'Interior la diputada socialista Judit Alcalà, que ha avisat que el seu partit seguirà estudiant els motius pels quals no s'ha tramitat cap d'aquestes actes: "Continuarem fins al final per veure què ha passat", ha avisat.

"Són indicacions polítiques? Hi ha algú darrere que ha dit que això no es porti endavant?" ha qüestionat Alcalà, que ha detallat que ja han revisat unes 500 actes sense tramitar i que aquest mateix dijous n'analitzaran unes 500 més, després que hagin sol·licitat tenir accés a través de la Mesa del Parlament. A més, ha explicat que de les ja analitzades, ni una ha suposat que s'hagi obert un expedient, per la qual cosa descarten que no s'estiguin tramitant per falta d'efectius ja que "com a mínim s'hauria iniciat algun expedient".

Indefensió i perill

L'autoproclamada consellera del "govern alternatiu" del PSC ha criticat que aquesta qüestió genera indefensió cap als agents dels Mossos d'Esquadra "que fan la seva feina bé i amb responsabilitat". Així, ha remarcat que hi ha algunes actes amb agressions a agents que "han quedat tancades a un calaix i el Govern no l'ha obert". 

"Pensem que aquests dos anys hi ha hagut certa impunitat en les manifestacions i estem donant un missatge molt perillós", ha alertat Alcalà, perquè considera que amb aquesta gestió el Govern està llançant un missatge que a Catalunya es poden fer manifestacions que acaben amb talls a la via pública i malgrat això, "no hi ha cap tramitació d'acta". 

Així, ha exigit a l'Executiu que, "d'una manera contundent", deixi de desconfiar en els Mossos i que no els utilitzi com a moneda de canvi per pactar amb la CUP, li ha demanat que condemni els aldarulls i les agressions contra agents, i que faci un ferm suport "sense fissures" a les forces i cossos de seguretat.

Així mateix, ha criticat que no tramitar aquests expedients representa "una falta de respecte cap als ciutadans" que van poder veure perjudicats per aldarulls i talls en la via pública els seus drets. Per Alcalà, aquesta qüestió inclou "certa desídia administrativa", pel que ha remarcat que el seu partit intentarà revertir la situació. En aquest sentit, ha avisat que quan acabin de revisar totes les actes d'aquests dos anys, demanaran veure les de períodes anteriors.