El PSC mostra el seu “respecte” per la vaga de fam dels presos Jordi Sànchez i Jordi Turull. No obstant això, per als socialistes, la acció de protesta “no ajuda en res” al diàleg entre la Generalitat i l’Estat. “Ho diem des del més absolut respecte, però no és una notícia que ajudi en res a afavorir el diàleg”, ha advertit aquest dilluns el seu secretari d’organització, Salvador Illa.

“Respectem la decisió tant dels que han decidit iniciar una vaga de fam com dels qui no”, ha assegurat el dirigent socialista. Malgrat tot, ha desacreditat els motius d’aquesta acció, defensat que “Espanya és un estat de dret” i que els dirigents independentistes “tindran un judici amb totes les garanties”.

Sobre les eleccions andaluses, Salvador Illa ha subratllat que el PSOE de Susana Díaz ha estat la primera força i que és ella qui ha de liderar les converses per a una investidura. Ha mostrat preocupació per l’entrada de “l’extrema dreta de Vox” amb 12 diputats, que és una “mala notícia”. S’ha mostrat a l’expectativa de què decideixen fer el PP i Ciutadans.                        

El dirigent socialista no ha volgut vincular el que ha passat a Andalusia amb la situació de Pedro Sánchez, que creu que “en absolut està en entredit”, ni tampoc amb la negociació dels pressupostos de l’Estat. Això sí, ha tornat a reclamar als partits independentistes que donin el seu ‘sí’ als comptes públics de Pedro Sánchez per l’augment de recursos que suposen per a Catalunya. “Aquesta és l’única consideració”, ha reiterat.

Finalment, Illa ha avançat que el PSC participarà dels actes de commemoració del 40è aniversari de la Constitució espanyola aquesta setmana. En aquest sentit, ha lamentat que el president Quim Torra no hi vagi, “demostrant que només vol ser el president d’una part dels catalans”.