Patinada marca de la casa del PSC. La portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha assegurat aquest divendres que la seva formació no veu que hi hagi repressió a Catalunya. D'aquesta manera ha respost després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, argumentés ahir que, més enllà d'una possible negociació dels pressupostos, amb el PSC vol arribar a "acords en altres matèries com en l'àmbit antirepressiu". El primer secretari, Salvador Illa, ja ha avisat Aragonès que no accepta "lliçons" en aquest camp, i Romero tan sols ha forçat més el clau. "No veiem que hi hagi repressió a Catalunya, és un país en el qual es respecten els drets i les llibertats", ha sentenciat, afegint que el compromís dels socialistes està "més que demostrat".

Les seves paraules han sorprès els periodistes, que li han interrogat si no era contradictori sentenciar que no hi ha repressió a Catalunya mentre el govern espanyol liderat pel PSOE es compromet a la desjudicialització del procés. La portaveu ha considerat que no ho és, i ha assenyalat el fet que els socialistes volen reformar el delicte de sedició o l'acord dels indults com a exemple del seu compromís. També s'ha desfet ràpidament de la qüestió instant el president a "concretar" a què es refereix. I ha volgut llançar pilotes fora advertint que en aquests moments Aragonès no hauria de preocupar-se per la lluita antirepressiva, sinó pels pressupostos. "Ara, el més important són els problemes de les famílies i les empreses. Quan ens hem reunit amb sindicats i patronals, ningú ens ha parlat de la repressió", ha sentenciat.

Insistència per negociar els pressupostos i evitar una pròrroga

La qüestió dels pressupostos ha estat la protagonista de la roda de premsa d'aquest divendres, que el PSC ha mantingut després de celebrar una nova reunió del seu 'govern alternatiu'. En ella, els socialistes han tret pit d'un document que pretén ser un pla de xoc "extens" contra l'augment dels preus, amb 24 mesures i 15 accions per valor de 848 milions d'euros. Amb aquesta proposta, el PSC s'ha volgut reivindicar com una alternativa a un president de la Generalitat que en la seva entrevista d'aquest dijous no va descartar una pròrroga dels comptes pel 2023. "Seria una mala idea", ha lamentat la portaveu socialista, qui confia que l'executiu incorpori algunes mesures del seu pla de xoc als futurs comptes. "El Govern hauria d'aprovar els pressupostos tenint en compte que l'any vinent serà complicat, i una pròrroga limita molt l'acció.

Romero ha insistit que el PSC està completament disposat a negociar amb Aragonès els comptes, després que ahir el president no tanqués la porta a fer-ho com sí que havia fet anteriorment Oriol Junqueras. "Continuarem insistint. Si el Govern vol aprovar els pressupostos que negociï amb qui vulgui", si bé s'ha mostrat sorpresa que l'executiu no porti els comptes treballats per l'exconseller Jaume Giró al Consell Executiu de dimarts vinent per aprovar-los, ja que la nova titular d'Economia, Natàlia Mas, vol mirar-se'ls i retocar-los perquè tinguin un aire més republicà. Amb tot, Salvador Illa es reunirà la setmana vinent amb Aragonès per tal de conversar sobre els comptes, i serà aleshores quan començarà a dibuixar-se l'escenari sobre quin paper tindran els socialistes en tot plegat.