La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha afirmat que la taula de diàleg que se celebrarà divendres entre el president Quim Torra i els grups "pot ser un punt d'inflexió en la situació de bloqueig" a Catalunya.

En roda de premsa aquest dimarts, ha defensat que en aquesta trobada els grups han de buscar "consensos" per superar la situació actual a Catalunya i ha avançat els objectius que es plantegen, encara que els concretaran dijous en un document.

En primer lloc, el PSC busca que en aquesta taula de diàleg s'assoleixi un compromís per "assegurar la convivència", ja que ho veu una qüestió imprescindible per poder abordar propostes polítiques. També proposaran que es garanteixi el respecte a la legalitat, "desbloquejar les institucions" i prioritzar l'agenda social per avançar en el desenvolupament econòmic, la igualtat d'oportunitats i la lluita contra la pobresa.

Granados ha explicat que el PSC pretén que en la reunió s'obri "el debat sobre la millor manera d'enfortir l'autogovern" i el finançament de la Generalitat, i que es faci un balanç del diàleg entre el Govern i l'Estat.

A més, ha assenyalat que volen deixar enrere la divisió de blocs entre independentistes i no independentistes, i buscar les majories entre els grups "que volen trobar una solució de conflicte" i els que aposten per una millora de l'autogovern, una reforma constitucional i estatutària.

Crítica a Cs, PP i CUP

La portaveu socialista ha carregat contra Cs, PP i la CUP perquè no assistiran a aquesta trobada, i ha recordat que la convocatòria d'aquest espai de diàleg és un "mandat parlamentari", ja que és una proposta que es va aprovar a la cambra catalana.

Per això, ha cridat a aquests grups a assistir i a respectar el que es vota al Parlament, i ha insistit que per al PSC aquesta trobada és molt important: "Ens ho prenem molt seriosament".

Puigdemont i les europees

Preguntada perquè el president Carles Puigdemont es proposi com a número dos del líder d'ERC, Oriol Junqueras, en una candidatura conjunta en les eleccions europees, Granados ha afirmat que per a ella les declaracions de Puigdemont "tenen molt poc valor polític".

Tanmateix, ha atribuït aquestes declaracions a "la lluita pel poder que hi ha dins de les formacions independentistes", ja que creu que JxCat i ERC estan més preocupats per guanyar més vots que l'altre, que no per assolir la independència.

Sobre els Pressupostos de la Generalitat per al proper any, Granados ha criticat que el Govern encara no ha presentat una proposta i que ha "exclòs" el PSC de les negociacions.