El PSC proposarà a la cimera pel diàleg d'aquest divendres reformar la Constitució i votar un Estatut "que millori i ampli l'autogovern", segons ha avançat el diari Ara. Els socialistes plantejaran la doble votació que exclou la independència per garantir la "convivència" al país, "desbloquejar" les institucions, refer "consensos" i "prioritzar el desenvolupament econòmic" i les polítiques socials. El primer secretari socialista, Miquel Iceta, ja ha fet arribar la proposta tant al president Quim Torra com a la resta de grups.

Així, en el document que presentarà s'ometrà el referèndum d'autodeterminació i, en canvi, es defensarà una doble votació, la d'una nova Constitució i la d'un nou Estatut. Els de Miquel Iceta també reiteren que una renuncia expressa a vies unilaterals pot ser una "bona aportació al millor desenllaç possible de les actuacions judicials", en referència al judici de l'1-O.

L'extens document del PSC compta amb sis grans blocs, fa referències al procés judicial en marxa i en responsabilitza la "unilateralitat i el rupturisme del rumb del govern Puigdemont". De nou, la formació fa una crida a trobar una solució "des de la política" però descarta incidir en la justícia.