El PSC de Tarragona ha carregat contra En Comú Podem (ECP) després de l’assemblea d’aquest dilluns en què la militància dels comuns van votar a favor de negociar un pacte d’investidura i de govern amb ERC. Els socialistes han afirmat que l’assemblea va estar “induïda” per un sector i que no van presentar a la militància la proposta del PSC per arribar a un acord que fes alcalde Josep Fèlix Ballesteros (PSC), fet que va poder condicionar la decisió final. En una roda de premsa convocada d’urgència, Ballesteros ha assenyalat que “no van dir la veritat a la militància” i que malgrat el pacte entre ECP i ERC es dona per fet que fins dissabte encara pot haver-hi canvis.

Ballesteros ha expressat la seva estupefacció per com es va desenvolupar l’assemblea dels comuns. “Ocultar una part de la veritat és molt greu”, ha afirmat. L’encara alcalde ha comentat que la decisió d’ECP de donar suport a ERC “pot ser que sigui per prejudicis” cap als socialistes i perquè “donen més importància a les cadires” que a les propostes. Amb tot, s’ha mostrat convençut que “la majoria de la militància” dels comuns triaria abans “un govern d’esquerres que un govern independentista”. 

En el cas que en el ple d’investidura de dissabte no fos escollit alcalde, Ballesteros ha rebutjat que deixar la seva acta de regidor. “No marxaré, em quedaré els quatre anys. Per què hauria de renunciar? Vam guanyar les eleccions”, ha assegurat. Fins i tot ha descartat l’opció de marxar en cas que alguna formació ho demanés durant els dies que queden de negociacions. Amb tot, tampoc ha tancat la porta a formar “un govern progressista” abans de dissabte i ha comentat que seguiran parlant amb diferents partits, incloent ECP.

Un pacte "tutti frutti"?

La número dos de la candidatura socialista, Sandra Ramos, ha apuntat que van mantenir un primer contacte amb els comuns i uns dies després una reunió de més de tres hores. En la segona trobada van constatar “poques diferències” programàtiques i que no suposarien “cap punt de fricció”. “Els vam oferir la solució amb la qual se sentissin més còmodes”, ha explicat Ramos. Aquestes passarien per un acord entre PSC i En Comú Podem, suport puntual dels comuns des de fora de l’executiu o un pacte estable amb la legislatura ja iniciada. Fins i tot, segons els socialistes, es va redactar un document que els comuns haurien demanat que quedés en secret. Des del PSC també han reconegut que una de les discrepàncies era el projecte urbanístic de la Budellera, però segons els socialistes això en cap cas havia de suposar un problema per a l’acord i que estaven disposats a renunciar l’execució del pla urbanístic.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC de Tarragona, Santi Castellà, ha denunciat que “no es pot fer un govern a la contra” i “basat en l’odi”, en referència a un possible pacte entre ERC, ECP, Junts per Tarragona i CUP. “Els pactes Frankenstein i ‘Tutti Frutti’ mai han estat bons, seria un error històric”, ha comentat. A més ha valorat que els socialistes han estat “al costat de les forces progressistes denunciant el mal govern de la Generalitat” que “feia retallades, especialment a Tarragona”, ha destacat. “Sembla difícil que les posicions de Junts, ECP, CUP i ERC puguin construir algun discurs més enllà del d’estar a la contra”, ha reiterat Castellà.