El PSC ha presentat aquesta tarda les seves propostes de l’àmbit cultural en un acte a la seu del partit. La candidata Meritxell Batet, acompanyada de l’exministre de Cultura Ángel Gabilondo i el tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Collboni, han anunciat una rebaixa de l’IVA cultural del 21% al 10% i la recuperació del valor del Ministeri de Cultura.

Al torn de preguntes, l’acte ha fet un gir amb les intervencions de professionals del món de la cultura indignats amb la gestió d’aquest àmbit. La primera ha estat la representant de la Plataforma d’Artistes de Catalunya, que ha agafat desprevingut al trio polític. “Pensava que aquest acte era una taula de treball oberta, però ja veig que m’he equivocat”, ha retret només començar.

“Estem molt preocupats, la gent de l’art som un dels sectors més precaris”, ha lamentat, tot fent una “demanda urgent” a Jaume Collboni perquè l’Ajuntament de Barcelona creï una taula de treball per informar les entitats de les decisions sobre cultura.

L’actor Àlex Casanovas, convidat a l’acte pel partit, ha estat més suau i ha confiat que “tant de bo compleixin les propostes" que aquesta tarda s’han presentat. Casanovas ha assegurat que “la cultura és tot” i, per això, ha demanat no separar cultura d’ensenyament.

La intervenció més dura ha estat la d’Albert Solé, fill de l’exministre de Cultura socialista Jordi Solé i Tura. “Els socialistes ens vam quedar sense un relat clar i seguim sense tenir-ne”, ha criticat, assegurant que el partit no es posiciona ni en el tema territorial ni en la polarització política actual. En aquest sentit, ha proposat treballar en el gran projecte que el partit vol veure per recuperar “la connexió amb la societat que no sap el que se’ls vol explicar”.

La cultura “invisible”

Ángel Gabilondo s’ha defensat de les acusacions, argumentant que no creu que estiguin "sense relat”. “Els altres tenen consignes, però no tenen històries darrere”, ha dit. Gabilondo ha carregat contra els “partits conservadors que redueixen la cultura a la invisibilitat” perquè tenen por de la seva capacitat de canviar la realitat.

Batet, que ha estat molts anys vinculada al món de la dansa, ha defensat la necessitat de “potenciar la cultura com un motor de creixement econòmic”. La candidata ha assegurat que es recuperarà l’educació artística i musical a l’ensenyament obligatori després que la Llei Wert “relegués totes les expressions artístiques”.