Hores clau per la llei d'amnistia. La comissió de Justícia del Congrés dels Diputats es reunirà aquest dijous al matí amb el dictamen de la norma com a carpeta principal, sense confirmació que hi hagi un acord entre el PSOE i Junts per Catalunya. Des del PSC han volgut intensificar la pressió perquè la llei prosperi i pugui votar-se al ple de la cambra baixa espanyola la setmana vinent. Els socialistes catalans esperen que aquesta setmana tots els partits "estiguin a l'altura del que esperen els ciutadans" dels polítics: "La llei d'amnistia és una molt bona llei, és valenta, reparadora i constitucional, tal com ha dit la Comissió de Venècia. Demanem que tothom estigui a l'altura del que necessita Catalunya", ha indicat la portaveu del partit, Èlia Tortolero.

Preguntada per si l'acord ja s'ha materialitzat, Tortolero ha volgut destacar que el PSC "no forma part de les negociacions" i ha receptat que es treballi "des de la discreció": "Deixem treballar els equips negociadors, l'amnistia ha de servir per girar full i, arribat el moment, farem les valoracions oportunes". Aquesta crida dels socialistes a "estar a l'altura" també l'estenen a la negociació dels pressupostos, en una clara al·lusió als comuns. La portaveu del PSC ha insistit que aquests comptes "no són" els que haurien fet els socialistes, però que són "necessaris per a les urgències que el país té". "El Govern no ha d'estar instal·lat en la inèrcia, ha de tenir instruments per lluitar contra les problemàtiques", ha defensat Èlia Tortolero.

Davant la possibilitat que el seu suport als pressupostos es veiés compromès si l'executiu acabés frenant el Hard Rock per aconseguir el suport dels comuns, la socialista s'ha limitat a manifestar que no els correspon "fer allò que decideixin altres partits" i que ha de ser el Govern qui busqui els suports que li falten: "No volem interferir en les negociacions que hi pugui haver, però tothom ha d'estar a l'altura del que necessita el país i els ciutadans".

El PSC acusa el PP de moure el cas Koldo per "fer guerra"

En relació amb el cas Koldo, el PSC sosté que han estat "implacables" amb la gestió d'aquesta situació i han volgut subratllar la decisió de l'executiva federal del PSOE de demanar la dimissió de José Luis Ábalos "des del minut u": "Estem molt satisfets de la manera en què s'ha procedit en aquest cas". En aquesta línia, Èlia Tortolero ha disparat contra el Partit Popular, ja que considera que "en aquests moments potser hi ha partits que els hi interessa fer guerra". La portaveu ha fet al·lusió a la petició dels populars perquè la presidenta del Congrés, Francina Armengol, dimiteixi: "No ens consta que el PP hagi demanat en altres moments la dimissió del senyor Matas, Rato, Acebes o d'aquells qui trencaven els ordinadors a Génova en casos molt més contrastats que aquest". Al mateix temps, Tortolero ha defensat Armengol i ha afirmat que el govern balear va seguir "escrupolosament" el procediment correcte.

Aquest dilluns, l'actual comissió executiva del partit ha celebrat la seva última reunió del mandat. Els propers 15, 16 i 17 de març, el PSC celebra el seu congrés. Tortolero ha volgut fer balanç del mandat i ha indicat que, des de l'inici d'aquest, el PSC té 1.400 afiliats més. Al mateix temps, ha defensat que són el primer partit de Catalunya i que ocupen la "centralitat política" del país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!