El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha defensat avui l'anunci del govern espanyol d'impugnar al Tribunal Constitucional la moció van aprovar JxCat, ERC i la CUP que ratifica els "objectius polítics" de la declaració del 9-N del 2015. "El govern tampoc tenia cap altre camí que recórrer al Constitucional", ha afirmat Illa en declaracions als mitjans abans de participar al consell nacional de la Joventut Socialista de Catalunya.

"Els polítics podem equivocar-nos però hauríem d'intentar evitar errors que ja s'han comès i que no porten enlloc", ha advertit Illa. Per això, el socialista ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que aprofiti "la finestra d'oportunitat" que veuen en la reunió de dilluns amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Madrid.

Illa no ha detallat si creu que l'aprovació de la moció d'aquest dijous pot dificultar el diàleg entre presidents però ha insistit que tirar endavant el text, tot i l'advertiment dels lletrats, és un "error". "Reitera una moció de la legislatura passada, origen d'un camí que no porta enlloc de positiu", ha afegit. Precisament per això ha justificat també el recurs d'empara que el grup parlamentari PSC-Units ha presentat davant del Constitucional. 

Els socialistes argumenten que la moció pretén reiterar els objectius d'una resolució "nul·la" i "inconstitucional". A més, consideren que el contingut de la moció aprovada és "incompatible" amb la Constitució i l'Estatut, i avisen que l'admissió de la moció vulnera els drets fonamentals dels diputats.