El PSC ha acusat el Govern de negar l'ingrés hospitalari dels usuaris de residències durant la pandèmia del coronavirus. El diputat socialista Raúl Moreno ha instat la consellera de Salut, Alba Vergés, a "investigar" qui va donar aquesta ordre.

En la seva intervenció al ple monogràfic sobre la gestió del Govern de les residències, Moreno ha llegit els correus electrònics que un director d'una residència pública enviava a les famílies dels residents, en què explicava que el Departament de Salut negava l'ingrés de qualsevol resident a l'hospital. 

"Aquí el criteri ja no era mèdic, és que no es traslladava a ningú. Aquest ha estat un dels principals desgavells del Govern durant la crisi. Hi ha residents que han mort i que podrien haver estat traslladats", ha lamentat. "El seu Govern ha negat el servei sanitari a persones pel sol fet de ser grans i viure en residencies. Haurien de demanar perdó", ha exigit.

En aquest sentit, Moreno ha assegurat als membres de l'Executiu català que "són els responsables del que ha passat en les residències, sempre han tingut les competències". "Sempre", ha insistit aixecant la veu.

També ha recordat al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que "moltes patronals del sector" van advertir la conselleria que dirigeix de les "conseqüències que podia tenir l'entrada del virus a Catalunya. Dirigint-se a ambdós consellers, el parlamentari socialista els ha demanat que no diguin que van treballar coordinats perquè "si fos així no s'hauria produït el traspàs de competències, que no s'ha produït en cap altra comunitat autònoma". 

Moreno també ha reivindicat que "cal encetar una reforma en el model assistencial català, dirigit cap a una integració eficaç dels àmbits social i sanitari". "Necessitarem un model on l’àmbit social i sanitari no treballin ni un minut més d’esquenes", ha afegit tot i recalcar que són partidaris des de la seva formació de retornar les competències al departament de Treball un cop passada la pandèmia.

Comuns: canviar la llei de dependència

Per part dels comuns, la seva portaveu al ple, Marta Ribas, ha exigit canviar la llei la dependència i incrementar el pressupost en aquest àmbit. "La llei de dependència ha de ser revisada, actualitzada i millorada amb un sistema més flexible i adaptat a les necessitats de cada persona. Cal però dotar-la de recursos suficients i per això és tan important aprovar uns nous pressupostos a l'Estat", ha comentat.

Marta Ribas comuns parlament - acn

La diputada de Catalunya en Comú Podem Marta Ribas al Parlament | ACN

En la seva intervenció, Ribas també ha denunciat la manca de coordinació entre els departaments de Salut i Afers Socials i la "mercantilització" del sistema sanitari. "Més de 64.000 persones viuen en un miler de residències i més de la meitat de les places són en centres privats gestionats per empreses mercantils amb ànim de lucre. El Govern ha reduït a zero la partida per construir-ne de públiques. No podem seguir així", ha instat.

CUP: traspassar les competències de les residències als municipis

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha demanat traspassar les competències de les residències de gent gran als ajuntaments i ha criticat que cap Govern ha apostat mai per tenir centres públics. "Les residències públiques són dirigides per empreses privades i les privades son finançades amb diners públics. No totes, però si bona part", ha denunciat.

vidal aragones cup parlament - acn

El diputat de la CUP Vidal Aragonès al ple de residències | ACN

Així doncs, Aragonès ha carregat per les condicions laborals dels treballadors de les residències: "sous base baixos, contractes temporals, jornades partides", i ha apuntat contra la mútua privada Mutuam per rebre contractes milionaris de l'administració pública, de la qual ha destacat que està dirigida per dos exalts càrrecs de CiU.

El diputat cupaire també ha demanat al conseller El Homrani saber "amb noms i cognoms" si algun responsable polític del govern espanyol "va fer perdre deu dies" en l'obtenció de material.