La renúncia de Manuel Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és “un exemple d’imparcialitat”. Així ho ha assegurat aquest dimarts la diputada del PSC, Alicia Romero, l’endemà de la filtració del whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, on assegurava que controlaven el Tribunal Suprem “per darrere”. La parlamentària socialista ha tornat a censurar aquestes paraules.

Preguntada sobre si Marchena continua estant capacitat per presidir la Sala Penal del Tribunal Suprem, Alícia Romero ha assegurat que la seva carta de renúncia és “molt explícita” i demostra que “no vol estar dins d’una trifulga política”. Segons ha dit, “honora la seva professionalitat”, després d’uns missatges “inacceptables” d’Ignacio Cosidó.

Per altra banda, la portaveu econòmica ha rebaixat el to dels socialistes en relació als pressupostos catalans, després que el secretari organització Salvador Illa assegurés que no podien “col·laborar amb un Govern que tingui com a objectiu la independència”. Ho ha circumscrit a la via unilateral i la desobediència, i s’ha mostrat disposada a escoltar la proposta que faci l'executiu de Torra. Tot i això, ara mateix ho veuen complicat.

Romero ha subratllat que entre les condicions que posen no hi ha l’aprovació dels pressupostos de l’Estat, malgrat que ha tornat a defensar la necessitat d'aprovar-los per millorar els recursos.

En aquest sentit, Romero ha lamentat que, malgrat el que va anunciar el vicepresident Pere Aragonès, encara no han estat convocats per a una reunió en el marc de la ronda de contactes pels comptes públics del 2019. “No hem tingut cap comunicació ni formal ni informal”, ha lamentat.

Entre les propostes que fa el PSC, destaca una reforma fiscal que afecta les franges altes de l’IRPF així com l’eliminació d’algunes bonificacions de l’impost de successions. Serà debatuda en una moció presentada en el ple d’aquesta setmana. Romero ha mostrat la seva sorpresa per les esmenes presentades pels grups del Govern, “que s’escoren més a la dreta”. Segons ha dit, aquestes esmenes “descafeïnen la reforma fiscal”.

La diputada socialista també ha reclamat que el Govern retiri la proposta de retorn de les pagues extres “en vuit anys”, i que faci una “proposta assenyada” perquè els sindicats tornin a asseure’s. “Amb aquesta proposta és difícil que es retorni al diàleg i la negociació”, ha denunciat.

Romero ha volgut expressar el seu condol per l’accident de tren a Vacarisses i enviar una abraçada a l’entorn del difunt.