Aquest dilluns, el president reelegit del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat a conèixer la composició del seu nou executiu de coalició amb Sumar. De nou, estarà format per 22 ministres, 12 de les quals seran dones. Un dels elements que més ha cridat l'atenció és que el PSC perd pes, perquè passa de dos ministres (Miquel Iceta i Raquel Sánchez) a un (Jordi Hereu). Des de Pallars (seu central del PSC) resten importància a aquest fet. Així ho ha verbalitzat Èlia Tortolero, portaveu dels socialistes catalans: "No es tracta de perdre pes al govern, tampoc ens preocupa estar exhibint constantment el pes que tenim". En aquesta línia, però, sí que ha volgut remarcar que el PSC és "el primer partit de Catalunya" i que els darrers resultats electorals "així ho avalen", fet per al qual sosté que tampoc cal "reivindicar-se" dins del govern Sánchez. "Es busca el que no existeix, no importen tant les persones com el projecte i les polítiques que es desenvolupen", ha puntualitzat Tortolero, amb l'objectiu de desmentir que hi hagi malestar a les files del PSC per aquesta decisió del secretari general del PSOE.

Per tot plegat, el PSC ha volgut agrair als ministres sortints, Miquel Iceta i Raquel Sánchez, la seva feina: "Han fet una gran tasca i són un exemple de compromís per al partit". Alhora, els socialistes catalans es mostren molt satisfets pel nomenament de Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, al capdavant del Ministeri d'Indústria i Turisme: "És una cartera rellevant i estem segurs que farà una gran feina". De fet, Èlia Tortolero ha aprofitat per recordar que la cartera d'Indústria ja l'havien encapçalat altres dirigents del PSC, com van ser els casos de Joan Majó, Joan Clos o José Montilla: "Ja vam fer bones aportacions en aquest ministeri".

Encara sobre la nova configuració de l'executiu, el PSC considera que serà un "govern de confiança, il·lusió i esperança", en contraposició als qui "només saben generar divisió i crispació". "Estem davant d'una nova etapa per a Espanya i Catalunya, treballarem per avançar, generar prosperitat i fer polítiques reals, les que afecten el dia a dia dels ciutadans", ha afegit la portaveu socialista. Preguntada pel traspàs integral de Rodalies —i que és una carpeta que haurà d'abordar el nou ministre de Transports, Óscar Puente—, Tortolero ha volgut reiterar que la seva formació "sempre compleix els acords".

 

El PSC estudia accions legals contra el regidor del PP que va difondre un muntatge de l'assassinat de Kennedy amb la cara de Sánchez 

Tortolero també ha fet referència, en la seva compareixença, a la polèmica que va protagonitzar aquest dissabte el primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Gimenells i el Pla de la Font, Roberto Martínez (PP), que va difondre un muntatge amb una imatge de John F. Kennedy que se li va fer segons abans que fos assassinat. A la foto, hi apareix la cara de Pedro Sánchez en lloc de la de Kennedy, i hi apareixen els missatges "he tingut un somni" i "espero que tingui la mateixa punteria". La portaveu dels socialistes catalans ho ha qualificat d'"inadmissible" i ha destacat que estan treballant amb els serveis jurídics per emprendre possibles accions legals: "En política hi ha uns límits i aquí s'han traspassat tots". Des del Partit Popular, han expedientat l'edil.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!