Després de la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, aquest dilluns s'ha començat a conformar l'executiu espanyol. Una de les sorpreses de cara a la nova legislatura, ha estat el nomenament de l'exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, com a nou ministre d'Indústria. El dirigent socialista va ser alcalde de la capital catalana entre el 2006 i el 2011, de fet, va ser el successor de Joan Clos, quan va ser nomenat ministre d'Indústria. En la nova legislatura de Sánchez, el PSC s'ha quedat amb només un ministeri, després de perdre el de Transports que liderava Raquel Sánchez, i el de Cultura, del qual el titular era Miquel Iceta. 

🔴 Nou govern de Pedro Sánchez, DIRECTE | Presentació dels nous ministres, última hora 

A banda d'Hereu, el govern de Pedro Sánchez només tindrà un ministre català més, Ernest Urtasun, de Sumar, que ocuparà la cartera de Cultura. 

El retorn d'Hereu a la primera línia política 

Jordi Hereu i Boher va néixer a Barcelona el 14 de juny de 1965 i va ser alcalde de la capital catalana entre el 2006 i el 2011 i durant la seva alcaldia va impulsar diverses iniciatives relacionades amb la mobilitat a la ciutat, i fins i tot, va fer un referèndum sobre la reforma de la Diagonal, que incloïa el debat sobre el tramvia. Va aterrar a l'Ajuntament de Barcelona el 1997 com a gerent del districte de Les Corts, on va finalitzar les obres de cobriment de la ronda del Mig. Després de les eleccions municipals del 1999, va passar a ser regidor de Les Corts i el 2004 fa el salt com a regidor de Seguretat i Mobilitat de l'Ajuntament i regidor del districte de Sant Andreu. El 2006, ja és el cinquè tinent d'alcalde. El febrer del 2011, Hereu guanya les primàries internes contra Montserrat Tura i torna a ser el candidat del PSC a les eleccions municipals. Com a alcalde va voler impulsar la candidatura per organitzar uns Jocs Olímpics d'Hivern que, posteriorment, l'alcaldessa Ada Colau va aturar. 

Ara Hereu ocuparà una cartera que ja han ocupat anteriorment membres del PSC. Durant els mandats de José Luis Rodríguez Zapatero van ser ministres d'Indústria José Montilla, abans de la seva etapa de president de la Generalitat, i Joan Clos, que també va ser alcalde de Barcelona entre el 1997 i el 2006. Hereu ha dedicat els últims 12 anys de la seva vida a l'empresa privada apartat de la primera línia política tot i que no ha deixat de militar al PSC.

Fins ara ocupava el càrrec de president d'Hispasat, una operadora de satèl·lits de telecomunicació. Quan el 2011 va perdre les eleccions municipals davant de Xavier Trias, Hereu es va apartar de la política activa. I va crear la consultoria Idencity dedicada a les polítiques urbanes que l'ha portat a diversos països, especialment a Amèrica Llatina. Segons ha explicat el mateix Hereu, la seva vocació política es va despertar quan només tenia 11 anys i va anar a un míting de Reagrupament Socialista protagonitzat per Josep Pallach. Des de llavors, Pallach ha estat un dels seus referents polítics. Hereu és militant del PSC des que tenia 22 anys.

Ernest Urtasun, nou ministre de Cultura

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, serà el nou ministre de Cultura. Urtasun serà el cinquè ministre de Cultura de Sánchez en cinc anys i succeeix Máximo Huerta, que va estar en el càrrec set dies; el mort José Guirao; José Manuel Rodríguez Uribes i Miquel Iceta. Urtasun, en representació d'En Comú Podem, ha guanyat pes al Parlament Europeu i és una de les figures fonamentals de la coalició liderada per Yolanda Díaz.

El nou ministre s'ha mostrat sempre molt crític amb la tauromàquia com en una entrevista el 2016 a Eldiario.es, en la qual va assegurar que els toros no podien considerar-se mai cultura. Nascut a Barcelona el 1982, Urtasun és llicenciat en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona i també diplomàtic de carrera des de 2010, exercint per exemple com a conseller del secretari general de la Unió per al Mediterrani abans de demanar una excedència per centrar-se en la seva carrera política. 

Urtasun va començar la seva faceta política de manera precoç, influït per la militància dels seus pares en l'antic PSUC, quan amb 16 anys es va afiliar a les joventuts d'ICV, formació que combina els postulats progressistes i un fort impuls ecologista. Va començar a vincular-se amb la política comunitària en ser assessor de Raül Romeva en la seva etapa com a eurodiputat (2004-2008). Després de centrar-se en la seva carrera diplomàtica, Urtasun va tornar al panorama polític en els comicis europeus de 2014 com a número tres de la llista de l'Esquerra Plural, coalició liderada per IU i que va competir també amb un incipient Podemos abanderat pel seu exlíder Pablo Iglesias. Amb la formació de Sumar ha anat guanyant pes polític i s'ha plasmat durant la campanya electoral en ser designat el portaveu de Sumar, funció que ha anat exercint per ser el rostre que fixa la posició de Sumar sobre l'actualitat política. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!