ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Suport explícit al Govern central. El PSC ha reivindicat avui la gestió que està fent l'Executiu espanyol, liderat pel president Pedro Sánchez, davant de la crisi que està vivint Ucraïna per la guerra amb Rússia. Un suport que s'ha manifestat precisament quan les tensions entre els dos socis del Govern central, PSOE i Unides Podem, viuen un nou apogeu per les discrepàncies sobre com s'ha de gestionar aquesta situació. La viceprimera secretaria de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret, ho ha demostrat sense matisos: "Estem d'acord amb les decisions del Govern d'Espanya i donem suport a com s'està gestionant la resposta".
En aquesta línia, ha recordat que aquesta línia d'actuació "és coherent amb les decisions de la Unió Europea, liderada per Ursula von der Leyen i Josep Borrell, que és el màxim responsable de la política exterior comunitària". Així, Moret ha aprofitat per reivindicar el paper de l'alt representant de la UE en afers exteriors, després que la setmana passada fos qüestionat el seu paper quan va fer unes afirmacions que semblaven referir-se al president Carles Puigdemont, tot i que posteriorment va desmentir aquesta relació. "Hem d'anar tots els països plegats perquè és l'única manera de fer front i marcar una posició unitària i forta davant l'atac de Vladímir Putin", ha dit Moret.
Nova tensió entre els socis del Govern central
Moret també s'ha referit a la tensió renovada en el si del Govern central entre PSOE i Unides Podem, aquest cop per la resposta de l'executiu davant del conflicte. Mentre que els liles aposten per la diplomàcia, Sánchez ja ha enviat tropes i armes a la frontera russa, com ja han fet altres països europeus. La socialista ha avisat que "no es poden generar conflictes on no n'hi ha d'haver", i ha intentat rebaixar la tensió, com aquest matí també ha fet el portaveu dels comuns, Joan Mena. Això sí, el lila ha demanat "esgotar" la via diplomàtica entre Europa i Rússia per tal d'arribar a una resolució pacífica del conflicte, i ha posat el president francès, Emmanuel Macron, com a exemple a seguir: "El més important és veure com podem contribuir a la via diplomàtica".
PSOE: partit de la guerra o diplomàtic?
Les paraules del portaveu dels comuns arriben en un moment de tensió entre els dos socis del Govern central. Ahir, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va deixar palesa la distància entre els partits titllant de "partits de la guerra" aquells que donen suport a l'enviament d'armes a Ucraïna, en clara al·lusió al PSOE. De fet, va remarcar que no s'està fent tot el possible: "No hi ha dret al fet que els interessos econòmics que hi ha darrere de les guerres no deixin treballar la diplomàcia. Els partits de la guerra diuen que enviem armes. Encara que tinguem poders polítics en contra, cal apostar-ho tot per la diplomàcia, per la pau", va dir. També la ministra d'Igualtat i secretària d'acció de govern de Podem, Irene Montero, va pronunciar-se en aquesta línia, subratllant que l'"única manera efectiva i real de parar els peus a Putin i d'ajudar el poble ucraïnès és defensar la diplomàcia de precisió, l'altíssima política, com deia l'expresident Rodríguez Zapatero".
En l'altra cara de la moneda hi ha el PSOE, que també va moure fitxa. Ahir, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assenyalar que en la guerra d'Ucraïna no ha faltat diplomàcia, sinó que ha "sobrat agressió" per part de Putin. En aquest sentit, Sánchez va qualificar d'"injusta i innecessària" la guerra i va reivindicar el paper d'Europa en el conflicte a Ucraïna. "Mentre s'estava dialogant, l'agressor preparava la seva agressió. Mentre tots ens esforçàvem a evitar el conflicte, l'agressor ocultava cínicament els seus plans", va lamentar el president espanyol.
Conferència de Presidents
Pel que fa a la Conferència de Presidents, que ha de celebrar-se aquest diumenge a l'illa canària de La Palma després que la convocatòria original el 25 de febrer es cancel·lés per la irrupció de la guerra a l'est d'Europa, Lluïsa Moret ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a ser-hi present, en una demanda ja habitual dels socialistes. "Aquest cop més que mai, la cadira de Catalunya no pot quedar buida", ha insistit. "Aragonès hi ha de ser, no hi ha motius ni excuses que justifiquin la seva absència", ha avisat, remarcant que a la reunió dels presidents autonòmics es tractaran temes "transcendentals" relacionats amb la guerra a Ucraïna.