El PSC torna a ser catalanista. La formació ha presentat aquest dijous el seu manifest per la Diada 2022, i ho ha fet recollint i fent-se seu un tret distintiu que semblava que havia quedat oblidada en un altre temps. I és que el partit liderat per Salvador Illa assegura que a partir d'ara, i en el curs polític que inaugura l'Onze de Setembre, la societat catalana ha obert una nova etapa en la qual, "encara que sigui de manera incipient", es van obrint pas el retrobament, la col·laboració i el diàleg entre catalans. Una situació política que, a més, "s'encomana" a la seva representació institucional i a les relacions entre institucions i governs". Una altra manera de dir que cada cop hi ha més normalitat a Catalunya a mesura que es deixa enrere el procés independentista.

Davant d'aquesta nova etapa, el PSC reclama "entomar els reptes que el país té per davant", i ho fa, sorprenentment, amb una reivindicació curiosa: "Els i les socialistes de Catalunya, afermats en les idees del socialisme democràtic i el catalanisme, ens oferim a aquesta tasca". Són dos posicionaments ideològics que, en la seva gènesi, havien estat l'ADN del seu caràcter, però que des de feia anys semblava que havia oblidat completament. Tot això, després d'haver donat suport a mesures com el 155 o l'aplicació del 25% de castellà a les aules catalanes.

Amb tot, el manifest dels socialistes també aposta per "multiplicar els àmbits en els quals la majoria de catalans i de catalanes es poden posar d'acord", en una al·lusió a la taula de partits que tants cops ha reivindicat Salvador Illa des de l'inici de la legislatura. "La ciutadania exigeix menys crispació i més responsabilitat, una política útil i al servei de l'interès", afegeix el text, una demanda que els socialistes volen fer-se seva. "Sabem que necessitem mobilitzar totes les energies del país per fer front als reptes que la nostra societat afronta, i sabem que cal buscar el que ens uneix".

Crítiques al Govern i alabances a Sánchez

Per a aquest nou curs polític, els socialistes aposten per un total de deu punts que afecten diversos camps, com ara la reactivació econòmica contra la inflació, la reducció de desigualtats, l'enfortiment dels serveis públics i la reindustrialització, entre d'altres. El vuitè punt és el que fa referència a la política catalana, i demana millorar "l'autogovern i l'autoexigència, Catalunya endins, la qual cosa suposa exercir amb eficàcia les competències de què disposa la Generalitat i l'aprofundiment en la construcció federal d'Espanya i d'Europa", en una nova mostra d'un vocabulari que els socialistes empraven en un altre temps.

Els de Salvador Illa també aprofiten per carregar novament contra l'executiu català d'ERC i Junts, que ara es troba immersa en una nova rivalitat en relació amb l'assistència a la manifestació independentista de la Diada. Els socialistes no volen posar cullerada a la qüestió, però sí que han advertit que si "paràlisi" de la darrera dècada es perpetua serà culpa de "la inacció del Govern de la Generalitat en tants aspectes de la vida social, econòmica i política" del país. En canvi, per al president espanyol Pedro Sánchez tot són bones paraules, reivindicant la seva gestió enfront de la pandèmia i de l'actual inflació, havent desplegat "un ampli ventall de mesures protectores i de mitigació".