La reforma del delicte de sedició s'apropa, però encara és lluny. El PSC i els comuns han volgut dir la seva aquest dilluns sobre com avancen les negociacions per modificar el codi penal, i tot plegat ha servit per evidenciar que els socialistes acabaran tenint l'última paraula d'entre els dos socis de coalició al govern espanyol. La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha refredat les expectatives d'aconseguir un acord aviat, recordant que la reforma ha de passar pel Congrés dels Diputats i necessitarà una majoria parlamentària per aprovar-se, copiant el mateix discurs que fa mesos que arrosseguen els socialistes. "Hi treballarem quan hi hagi les majories i sigui el moment", ha afegit. "El PSC estem a favor, però cal treballar-ho". Això sí, ha volgut espolsar qualsevol dubte que el seu partit no hi estigui compromès recordant que el president espanyol, Pedro Sánchez, va acordar-ho abans de ser investit i que, per tant, el complirà.

Precisament, aquest mateix matí El País ha avançat que el cap de l'executiu central està disposat a reformar el delicte de sedició rebaixant les penes per equiparar-les a les principals democràcies europees. El diari recorda que a Espanya el delicte de sedició té una condemna de 15 anys, i segons els estudis que coneix el govern de Sánchez, la mitjana europea està al voltant dels sis anys, i fins i tot hi ha diverses potències europees que se situen per sota d'aquesta mitjana. A més, la legislació europea és molt més permissiva tant amb els delictes de sedició com els de rebel·lió, fins i tot algunes legislacions ni els contemplen. Ara bé, malgrat que està disposat a rebaixar els anys de condemna, Sánchez en cap cas està disposat a eliminar el delicte o reduir-lo per sota de la mitjana europea.

Una reforma, doncs, que obligaria els seus socis al Govern a assumir concessions. Els liles s'han pronunciat en diverses ocasions a favor de rebaixar considerablement els anys de condemna, però també han anat més enllà reclamant que no existeixi la sedició si no hi ha l'ús explícit d'armes. Ara, però, accepten que, per tal de tirar endavant la reforma del codi penal, ells mateixos hauran de rebaixar les seves expectatives. El portaveu dels comuns, Joan Mena ha celebrat que tant socialistes com ERC estiguin disposats ara a negociar la reforma de la sedició, després d'haver-ho reclamat durant molts mesos. "És de sentit comú homologar-nos a la justícia europea", ha remarcat. Això sí, el mateix Mena no ha volgut posar línies vermelles en la negociació. Malgrat reconèixer la legitimitat de la proposta del seu partit, ha subratllat la importància d'aconseguir un acord amb el PSOE, ERC i les altres forces que hauran de votar la reforma al Congrés dels Diputats. "Cal prioritzar la negociació i l'acord".

 

Una reforma desvinculada dels pressupostos

Ara bé, els comuns també han volgut reiterar que la negociació pels pressupostos de l'Estat no pot anar vinculada a la reforma de la sedició, com pretén ERC amb la seva desjudicialització. "Són dos elements que s'han de negociar de forma separada", ha dit Mena, acollint també positivament que els republicans no compliquessin la tramitació dels comptes. Similarment, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ja va insistir a separar ambdues qüestions en una entrevista a ElNacional.cat. Sobre els pressupostos catalans, tant PSC com comuns han tornat a pressionar Pere Aragonès perquè es mogui i parli amb els partits.