El debat etern i encara no resolt de la política catalana torna a aterrar al Parlament: la llei electoral. Ho ha fet aquest dijous de la mà del PSC, que ha presentat una nova proposta que registrarà properament i que reprèn la feina feta en anteriors legislatures. Es manté el mateix sistema de doble urna –llistes per demarcació com fins ara i candidatures uninominals per districte--, en el que consideren una barreja del sistema alemany i holandès.                   

Segons ha assegurat el secretari segon de la Mesa David Pérez, la proposta vol ser un “punt de trobada” de totes les formacions polítiques, i complir amb els principis de màxima proporcionalitat i màxima representació territorial. En total hi haurà 58 districtes electorals, on estaran representades totes les comarques i les ciutats més importants del país. Un d’aquests districtes seria per als catalans residents a l’estranger.

Pérez ha defensat que la proposta que entraran al registre del Parlament recull “al 100%” la feina feta per la ponència conjunta de la legislatura anterior, així com els reclams dels diversos partits. “Neix amb la voluntat que es pugui ajustar per trobar el màxim consens possible”, ha sostingut. En aquests ajustos podrien entrar-hi el número de districtes o la fórmula matemàtica. Ha volgut recordar que Catalunya és l'única comunitat autònoma que no té llei electoral pròpia i continua subjecte a l'espanyola.

D'altra banda, el PSC també defensa que les candidatures siguin paritàries amb un sistema cremallera, avançar en el vot telemàtic, i promoure el vot a partir dels 16 anys.