El PSC ha descartat aquest dijous presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la reforma del reglament, aprovada aquest dimecres per Junts pel Sí i la CUP, i la qual permetrà aprovar per la via exprés les denominades lleis de desconnexió

Després de l'anunci de Ciutadans i el PP català de presentar un recurs conjunt contra la reforma del reglament, totes les mirades estaven posades en el PSC. De fet, el president dels populars a Catalunya, Xavier García Albiol, ha fet aquest mateix dijous una crida als socialistes catalans per tal que es sumessin a la seva reivindicació. "La posició del PSC és una mala notícia i demano que reconsiderin la seva decisió de no defensar els drets dels diputats davant els tribunals de justícia", ha expressat Albiol.

El PSC, però, ha optat per desmarcar-se de Ciutadans i el PP català i ha confirmat que no presentaran un recurs d'empara davant el TC. Consideren que el text final de la reforma del reglament s'ajusta al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ja que limita el tràmit de la lectura única, el punt més polèmic de la reforma, als projectes o proposicions de llei la "simplicitat" dels quals ho permetin.

D'aquesta manera, segons entenen els socialistes, Junts pel Sí i la CUP no podrien fer servir aquest tràmit per aprovar la Llei del Referèndum o la Llei de Transitorietat Jurídica. Això sí, adverteixen que "si en el futur algú pretengués utilitzar el tràmit de lectura única a projectes o proposicions de llei que no compleixin amb els requisits recollits en l’article 135.2, el Grup Socialista interposaria d’immediat el corresponent recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional".