El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat avui que la Generalitat demani un acord per a un referèndum, però al mateix temps que "comenci per incomplir la llei, desobeir al Tribunal Constitucional i faci un ultimàtum".

Iceta s'ha referit així a l'article conjunt del president Carles Puigdemont, i el seu vicepresident Oriol Junqueras, publicat a El País i on proposen al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, un "referèndum acordat" sobre la independència de Catalunya com el que van pactar el Regne Unit i Escòcia, encara que asseguren que no renunciaran a convocar un referèndum el 2017.

"El paper ho aguanta tot: volem un acord, però comencem per incomplir la llei, desobeir el Tribunal Constitucional i un ultimàtum", ha lamentat el dirigent socialista en un missatge de Twitter, on ha enllaçat a continuació l'article de Puigdemont i Junqueras.

Oferta “amb trampa”

El rebuig socialista a l’article conjunt, a més, ha comptat amb el suport de l'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que creu que "té trampa" l'oferta de diàleg que plantegen els màxims dirigents de la Generalitat.

Zapatero ha fet aquestes consideracions a Onda Cero, on ha estat preguntat per l'article que rubriquen avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, en el qual proposen a Rajoy, un "referèndum acordat" sobre la independència de Catalunya com el que van pactar Regne Unit i Escòcia.

"La carta té trampa. Diu: ‘Seiem al diàleg, però nosaltres no renunciem al referèndum’, que saben que és un tema no disponible per al Govern d'Espanya", ha afirmat l’expresident socialista. L'expresident està convençut, a més, que "els referèndums no són el procediment per solucionar aquest tipus de grans conflictes" i al respecte ha dit: "Fixeu-vos el 'Brèxit'. Qui trenca es trenca. Gran Bretanya ha trencat amb la UE i té el risc de trencar-se. Qui trenca es trenca", ha incidit.

Per la seva banda, l'exministre de l'Interior i també socialista Alfredo Pérez Rubalcaba ha criticat els màxims dirigents de la Generalitat que demanin diàleg, "incomplint la llei i no admetent els requeriments del Tribunal Constitucional", i canviant el reglament del seu Parlament per aprovar una llei de desconnexió. Rubalcaba s'ha pronunciat així a la Ser sobre l'article conjunt de Puigdemont i Junqueras.