El PSC tanca la porta a la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'un referèndum que inclogui altres opcions a més de la independència. Aquest dilluns, el republicà ha plantejat en una entrevista a La 1 que la independència ha de ser una de les possibilitats que ha de formar part del referèndum, però ha indicat que "si hi ha altres propostes, benvingudes siguin i que la ciutadania decideixi lliurement". Els socialistes també rebutgen frontalment una votació d'aquestes característiques i la seva portaveu, Èlia Tortolero, ho ha verbalitzat així: "No ens hi trobaran, no estem per la divisió. No estem en el camí del referèndum, no estem en el camí de dividir". Una votació, doncs, on figuri la independència com una de les opcions no és, tampoc, un escenari que contempli el PSC.

En relació amb la manifestació que Societat Civil Catalana va organitzar aquest diumenge a Barcelona contra l'amnistia i l'autodeterminació, Tortolero ha expressat que el seu partit no hi va assistir perquè no s'hi sentien "identificats". En paral·lel, els socialistes catalans denuncien que el Partit Popular i Vox van utilitzar aquesta concentració per fer "propaganda electoral" i els ha instat a "assumir els resultats del 23 de juliol": "És hora que vegin que el seu projecte no és el que volen els ciutadans i ciutadanes del país". Justament sobre les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, la portaveu del PSC ha reiterat la "discreció" que s'han autoimposat, però ha recalcat que és un moment de "no tenir por a prendre decisions" i mostrar "altura de mires". "La ciutadania demana continuar avançant, els resultats s'han de respectar", ha insistit.

 

Salvador Illa viatja a Brussel·les sense programar cap trobada amb Puigdemont

Aquesta setmana, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, viatjarà a Brussel·les el dimecres i dijous en el marc de diverses reunions amb representants d'institucions de la Unió Europea. De fet, és el tercer any consecutiu que el cap de l'oposició viatja fins a la capital de Bèlgica per trobar-se amb comissaris i eurodiputats. Illa viatjarà acompanyat d'Alícia Romero (portaveu parlamentària dels socialistes) i els eurodiputats catalans Javi López i Laura Ballarín. A l'agenda, hi consten reunions amb Marc Angel (vicepresident del Parlament Europeu), Jaume Duch (director de comunicació de l'Eurocambra), Ignasi Centelles (delegat del Govern davant la UE), Thierry Breton (comissari del Mercat Interior) o Vasco Cordeiro (president del Comitè de les Regions), entre altres.

Tot i el context actual, no hi haurà cap reunió amb Carles Puigdemont. Des de Junts han expressat públicament els seus recels al fet que Illa pugui ser un interlocutor en aquestes negociacions després que Jaume Collboni aconseguís ser alcalde de Barcelona amb els vots del PP i, d'aquesta manera, barrés el pas a la batllia a Xavier Trias. Tot i això, Èlia Tortolero ha volgut subratllar aquest dilluns que, en la part de les converses que tenen a veure amb Catalunya, Pedro Sánchez i el líder del PSC es coordinaran. Illa, segons ha exposat la portaveu socialista, "estarà al corrent de totes les decisions que es prenguin des del marc català".

Reunió "decebedora" amb el Govern

Aquest dilluns, una delegació del PSC encapçalada per Alícia Romero es reunia amb el Govern per fer seguiment del compliment de l'acord de pressupostos. Durant la roda de premsa, Èlia Tortolero només ha explicat que el resultat d'aquesta havia estat "decebedor". Segons fonts dels socialistes, el Govern no els ha facilitat "ni explicacions satisfactòries ni cap documentació" sobre l'estat d'execució de les 281 mesures que van acordar dins dels comptes. "No compartim la manca d'autoexigència i l'externalització de responsabilitats que aplica el Govern per justificar la paràlisi de determinats projectes", apunten aquestes fonts. El PSC sosté que el ritme d'execució és lent i critica que només s'hagi passat de l'11 al 16% de mesures acabades.