El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha ratificat que si els pressupostos de la Generalitat, que es debatran aquest dimarts en el Ple del Parlament, incorporen una partida per celebrar el referèndum, el PSC presentarà un recurs d’inconstitucionalitat amb el PSOE. Ara bé, segons ha assegurat Illa, el PSC “no se sumarà” al què faci cap altre partit, com Ciutadans o el PP.

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, havia plantejat aquest dilluns la possibilitat de demanar, juntament amb el PSC i PP, que el Tribunal Constitucional (TC) freni els comptes del Govern en cas que no se suprimeixi la disposició addicional sobre el referèndum, considerada inconstitucional i contrària a l’Estatut pel Consell de Garanties Estatutàries.

“No ens sumarem a cap iniciativa de cap partit. PSC i PSOE tenim els membres necessaris per fer-ho nosaltres mateixos”, ha recordat Illa. Per demanar l’actuació del TC cal la iniciativa de dos grups parlamentaris o bé una cinquena part dels diputats del Congrés dels diputats.

El que encara no ha decidit el PSC és si demanarà empara al TC davant la ponència conjunta per reformar el reglament del Parlament i poder, així, agilitzar l’aprovació de les lleis de desconnexió. Illa, però, ha criticat la creació de la ponència conjunta en la qual només participaran membres de Junts pel Sí, Jordi Turull i Roger Torrent, i la CUP, Anna Gabriel.  “No volen aconseguir la independència, sinó imposar-la”, ha assegurat.

Sobre l’article escrit pel president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, on es proposa al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, un “referèndum acordat” com el que van pactar el Regne Unit i Escòcia, Illa ha assegurat que “estem davant una enganyifa i una impostura”. “No pot ser creïble un oferiment de diàleg dels qui comencen saltant-se la llei, desobeint el TC i acaben plantejant un ultimàtum”, ha reblat.