El PSC no pot col·laborar amb "partits que tinguin com a objectiu la independència". Aquesta ha estat l'advertència que ha llançat aquest dilluns el secretari d'organització, Salvador Illa, en relació als pressupostos de la Generalitat. Malgrat tot, ha exigit un cop més el suport dels partits independentistes catalans als comptes de Pedro Sánchez. El dirigent socialista no hi ha vist "cap paradoxa".

Preguntat sobre el possible suport socialista als pressupostos catalans, Salvador Illa ha assegurat que, si volen l’aval del PSC, “que no diguin que són un govern que busca la independència”. En aquest sentit, ha anat més enllà de renunciar a la unilateralitat. Els ha instat a buscar els vots entre les files independentistes. “Amb un Govern independentista no hi podem col·laborar”, ha insistit.

Un cop més, el dirigent socialista ha expressat la seva incomprensió davant la negativa dels partits independentistes al Congrés a aprovar els pressupostos de Pedro Sánchez. “Els catalans necessiten més que mai uns pressupostos de l’Estat que augmenten en com a mínim 2.200 milions els recursos per Catalunya”, ha defensat. Segons ha dit, es podrien destinar a millorar l’educació, la sanitat o el retorn de les pagues extres dels funcionaris.

En aquesta línia, ha advertit que no n’hi ha prou aprovant algunes mesures “per separat” per la “repercussió econòmica” que tenen els pressupostos. Ha advertit que no aprovar-los és “anar contra els interessos dels catalans”. I ha reblat: “Si volen contribuir a debilitar el govern socialista, ja sabem que l’alternativa és un govern de Pablo Casado i Albert Rivera”.

Dos terços

Sobre l’Espai de Diàleg al Palau de la Generalitat divendres passat, Salvador Illa ha assenyalat que “s’hi van constatar profundes diferències polítiques”, però també que “el diàleg continua sent una eina imprescindible”. Ha lamentat que hi faltessin el principal grup de l’oposició, Ciutadans, així com els subgrups de la CUP i el PP. I ha interpel·lat directament el partit d’Inés Arrimadas: “El principal partit no és creïble si no és capaç de fer una proposta als catalans i assistir a la reunió”.

En aquest context, el secretari d’organització ha tornat a defensar la proposta socialista, que passa per una reforma estatutària i constitucional. Ha sostingut que calen consensos que apleguin dos terços del Parlament, i ha instat la resta de partits a moure’s cap a la seva oferta. En aquest sentit, ha anunciat que, durant les pròximes setmanes, faran una campanya “per explicar als catalans” aquesta proposta.

“Censura” al control del CGPJ

Després de la filtració d’un whatsapp del senador del PP Ignacio Cosidó, en què es vantava de controlar el Tribunal Suprem, el dirigent socialista ha “censurat” qualsevol “intent de controlar” el Consell General del Poder Judicial. Malgrat tot, ha confiat en la independència i “plenitud de funcions” de les persones escollides per a “prendre les decisions que creguin oportunes”.

Finalment, sobre un hipotètic avançament electoral a l’Estat o a Catalunya, s’ha limitat a dir que la decisió correspondria als seus respectius presidents. Ha considerat una “pèrdua de temps” la constitució aquest dilluns de la comissió de reforma del reglament del Parlament, per a permetre una investidura de Carles Puigdemont.