El PSC ha criticat aquest dimarts que el projecte de pressupostos del Govern rebaixa la inversió en el món local i crea “desequilibris territorials”. Així ho ha expressat la portaveu parlamentària dels PSC, Eva Granados, després d’una reunió entre una delegació d’alcaldes socialistes i el president del grup parlamentari, Miquel Iceta; la responsable de Política Municipal, Núria Parlón, i la de l’àrea econòmica, Eva Martínez.

Granados ha apuntat, per exemple, que el Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) ha passat dels 87 MEUR el 2010 a 18 MEUR el proper any, que hi ha una rebaixa en el fons de cooperació municipal i que no es recull el retorn dels deutes pendents amb els consistoris del 2014 i 2015.

Per la seva banda, Parlon ha insistit que són els ajuntaments els que es veuen obligats a cobrir despeses i inversions que corresponen a la Generalitat.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha posat com a exemple alguns dels àmbits on els ajuntaments es troben que han de cobrir el que la Generalitat no aporta, com el cas del manteniment de les escoles o les ajudes per les escoles bressol; el manteniment de la via pública, l’atenció a la gent gran o l’abordatge de la problemàtica de l’habitatge.

Parlon ha dit que es podria entendre aquesta rebaixa d’inversió en aquests àmbits si els diners es destinessin a l'aspecte social i les conseqüències de la crisi econòmica, però ha lamentat que això no és així.

Davant d’això, ha afirmat que els alcaldes han volgut transmetre al grup parlamentari la necessitat que la Generalitat “no oblidi el món local” ja què ha alertat que si això passa “va en detriment de la qualitat del servei que han de rebre els veïns”.

Granados ha criticat que aquesta “desatenció” per part de la Generalitat està generant “desequilibris territorials”, ja que els veïns veuen garantits els seus drets segons si el seu ajuntament té disponibilitat econòmica o no per compensar la inversió que no arriba de la Generalitat.

Llei d’emergència habitacional

D’altra banda, Granados ha explicat que el dictamen de la llei d’emergència habitacional que es debatrà el ple de la setmana vinent incorpora una esmena del PSC sobre la creació d’una figura professional específica per encarregar-se d’elaborar els informes de vulnerabilitat de les persones que estan en situació de pobresa habitacional.

La diputada ha dit que aquesta figura es crearà a través del contracte programa que signen el Departament de Benestar i els ajuntaments i que ha de permetre descarregar de feina els serveis socials, que fins ara eren els encarregats d’aquests informes.

La socialista ha assegurat que el text, tal i com ha quedat al dictamen, “és adequat” i que hi votaran favorablement. Després que CSQP i la CUP demanessin incorporar el concepte de “lloguer abusiu”, Granados ha dit que el dictamen incorpora un text on s’especifica que s’estudiarà com abordar assumptes com el manteniment dels habitatges i la moderació dels lloguers, així com la necessitat que hi hagi un parc accessible a famílies vulnerables.