El PSC reclama al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que "digui d'un cop si compta o no amb el primer grup del Parlament" per negociar els pressupostos de 2023. En una atenció als mitjans de comunicació des de Sant Boi de Llobregat, l'alcaldessa i viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, ha criticat que "la tònica habitual" d'ERC és la "inacció, fer les coses tard i no arribar a temps".

A més, ha lamentat els canvis d'opinió "successius" dels republicans a l'hora de negociar els comptes catalans. Segons Moret, són "incapaços de prendre decisions". En aquest sentit, la dirigent socialista ha contraposat l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) amb la "poca voluntat d'ERC per aprovar el pressupostos catalans". 

Pel que fa a l'aprovació dels PGE, l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat ha celebrat l'aprovació dels tercers pressupostos generals de l'Estat d'aquesta legislatura, tot subratllant "l'ampli suport parlamentari que han tingut". En aquesta línia, ha remarcat que han comptat amb el vistiplau d'ERC i del PDECAT i ha "donat gràcies a les forces que han assumit la seva responsabilitat donant suport a aquest instrument tan útil per la vida dels ciutadans".

Morat contraposa la situació dels pressupostos catalans a la dels espanyols

En canvi, Moret ha carregat contra el govern d'Aragonès perquè la situació dels pressupostos catalans és totalment "contrària" a la de l'Estat. "A Catalunya ens trobem amb la situació contrària: no tenim pressupostos i no en tindrem l'1 de gener", ha afirmat. I ha indicat que ara com ara "no hi ha una negociació formal entre el PSC i el Govern". Segons Moret, és imprescindible que el "país tingui pressupostos" per poder "afrontar el context geopolític i les conseqüències socials i econòmiques de la situació actual".

L'alcaldessa de Sant Boi ha estat contundent amb ERC i ha criticat la "indecisió" dels republicans: "primer es van manifestar en contra de negociar amb el PSC, després ni sí ni no i ara no ho sabem". "En aquests moments no tenim la suficient informació, tot i les reunions que hi ha hagut", ha assenyalat. Davant d'aquest escenari, l'alcaldessa ha tornat a demanar a Aragonès que digui "si compta amb el PSC", tot recordant que "té la mà estesa dels socialistes des del 22 d'agost".

Les negociacions del PSC amb el Govern no avancen

El PSC ha fet públic que les negociacions amb el Govern pels pressupostos de 2023 no avancen. Així ho ha expressat la formació de Salvador Illa malgrat que dimecres totes dues parts van tornar a reunir-se (per tercer cop) amb la intenció de tirar endavant els comptes com més aviat millor. Però ha quedat demostrat que, en aquests moments, les negociacions estan estancades. El motiu d'aquesta manca de progrés és, segons els socialistes, que el Govern no els ha lliurat tota la informació necessària per poder avaluar la proposta de pressupostos.

Per contra, des del Govern asseguren que han compartit "tota la documentació necessària", com ara les grans xifres i els repartiments que toquen a cada departament. Unes dades que són "més informació que la que dona l'Estat per negociar els seus pressupostos". El PSC, però, afirma que "ens han donat les grans línies generals, però no coneixem els detalls".