Després que la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, hagi confirmat aquest divendres que el seu grup parlamentari presentarà candidatura pròpia a la presidència del Parlament, el seu partit ha anunciat que la seva candidata serà Assumpta Escarp, fins ara vicepresidenta segona de la cambra. "No hi ha dubte que un perfil com el d'Assumpta Escarp és el que necessita el Parlament per recuperar el camí de la normalitat i dignitat institucionals", assegura el grup parlamentari en un comunicat, aclarint que la tria del nom s'ha fet per unanimitat de la seva direcció. Hores abans, Romero afirmava en una entrevista a RTVE que tenien la possibilitat de tenir la presidència com a grup amb més diputats: "Jugarem fort en aquest sentit", ha advertit. 

Tal com també ha expressat Romero, el grup ha lamentat que després de mesos d'interinitat al Parlament, "hagin hagut de ser les instàncies judicials les que han acabat activant el procés per rellevar Borràs". Divendres que ve hi haurà un ple extraordinari per elegir el relleu a la presidència de la cambra catalana. De moment, els noms que hi ha sobre la taula són el d'Assumpta Escarp per part dels socialistes i el de Joan Carles Gallego, la proposta dels comuns com a candidat de "progrés i de consens" entre les esquerres per evitar una nova presidència de Junts per Catalunya. 

ERC reitera que correspon a Junts proposar presidència

Per la seva part, ERC sosté que correspon a Junts per Catalunya proposar una nova presidència "independentista" del Parlament, després de la inhabilitació i retirada de l'escó a Laura Borràs per la condemna que li ha imposat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per prevaricació i falsetat documental com a cap de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Junts ostentava fins ara la presidència del Parlament pel seu acord de governabilitat amb ERC, tot i que la coalició de govern es va trencar la tardor de l'any passat. 

Els comuns demanen no "regalar" la presidència a Junts

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha demanat aquest dijous no "regalar" la presidència del Parlament de Catalunya a JxCat, recalcant que hi ha una majoria progressista a la cambra, i ha anunciat que proposaran el seu diputat Joan Carles Gallego com a candidat a ocupar el càrrec. En una roda de premsa, Cid, que ha lamentat i ha culpat els grups independentistes que el Parlament hagi estat mesos en "interinitat" per la situació de Borràs, ha remarcat que la presidència de la cambra catalana "no pot ser per designi diví, passi el que passi, de JxCat". 

"No té cap sentit que un Parlament que té una majoria progressista folgada tingui una presidència de Junts", ha assenyalat el diputat d'En Comú. Tot i proposar Gallego, Cid ha subratllat que estan oberts a negociar amb el PSC, ERC i la CUP un candidat progressista de consens."JxCat ha demostrat que utilitza la presidència del Parlament en benefici propi, per fer oposició del Govern, per protegir Borràs i com una plataforma de partit", ha subratllat Cid, que ha considerat que una presidència de Junts "és garantia que el Parlament segueixi sent notícia per embolics i conflictes".