El PSC i el PP han demanat aquest dilluns la compareixença del president català, Quim Torra, al ple del Parlament per donar explicacions sobre les declaracions on avalava la 'via eslovena' per assolir la independència. Tots dos partits han presentat la petició aquesta tarda al registre de la cambra catalana. A continuació, la Mesa ha d'acceptar a tràmit la proposta que, a continuació, haurà de ser aprovada per majoria al ple del Parlament. Un cop aprovada, el president tindria un mes per comparèixer.

L'escrit del PSC demana que es valorin les declaracions del president "respecte a un eventual recurs a la 'via eslovena' per assolir l'objectiu de la secessió unilateral de Catalunya", així com també suposades paraules del president i alguns consellers "encoratjant les accions de grups organitzats per boicotejar" la celebració d'un Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre.

Per la seva banda, el PP critica que el Govern "s'hagi abstingut de l'ús legítim de la força" davant de les protestes dels CDR d'aquest cap de setmana. "El president no només ha impedit actuar contra qui fa ús de la violència i condiciona la vida normal dels catalans, sinó que s'emmiralla en processos de secessió que han comportat accions bèl·liques", asseguren.

Les paraules de Torra han despertat nombroses reaccions en contra, especialment, des del govern espanyol. El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha acusat el president de "cridar a una insurrecció" amb aquestes declaracions. 

La polèmica va desencadenar-se després que el cap de l'executiu català assegurés: "Els eslovens ho van tenir clar. Van decidir determinar-se i tirar endavant en el camí cap a la llibertat amb totes les conseqüències fins a aconseguir-ho. Fem com ells, proposem-nos-ho. No hi ha marxa enrere i estem disposats a tot per viure lliures".