Ciutadans, el PSC i el PP volen que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, respongui com a president les preguntes que els grups formularan aquest dimecres en sessió de control del Parlament.

Així ho han demanat els tres grups presentant sol·licituds de reconsideració a l’acord que ha arribat aquest matí la Mesa sobre la sessió de control, en què s'ha acordat que les preguntes al Govern es facin en un mateix bloc i, per tant, Aragonès respongui les seves com un membre més de l'Executiu.

Fonts de JxCat ja han confirmat a ElNacional.cat que no formularan cap pregunta ni a Aragonès ni a la consellera Budó per tal de "no normalitzar la repressió". La pregunta doncs anirà dirigida al conseller d'Empresa, Ramon TremosaERC, per la seva banda, sí que formularà una pregunta al vicepresident, però com un membre més del Govern. La CUP, també evitant legitimar la inhabilitació, preguntarà al conseller d'Interior, Miquel Sàmper.

A diferència d'aquest acord, les sessions de control ordinàries (quan hi ha un president) es divideixen en dos: un per preguntes als diferents consellers i l'altre per al president.

L'acord de la Mesa també permet que els grups puguin plantejar preguntes a la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en qualitat de substituta del president, fet que els tres grups unionistes rebutgen.

L'intent de burxar

Així doncs, tant Cs com el PSC i PP intenten legitimar la inhabilitació del president Torra i, de pas, burxar la tensa relació entre els socis de Govern, els quals van negociar quines funcions assumiria Aragonès i quines no.

Per al PSC, que Aragonès no respongui les preguntes com a president substitut vulneraria "el dret de que cada grup parlamentari pugui formular, com a mínim, una pregunta al president de la Generalitat en cada sessió ordinària".

Així doncs, demà, abans de la represa del ple a les 10h, la Mesa i la Junta de Portaveus es reuniran per tractar aquestes sol·licituds presentades per Cs, socialistes i populars.