El PSC es posa les mans al cap pels mals resultats dels alumnes catalans a l'informe PISA, que s'ha publicat aquest dimarts, amb Catalunya a la cua de tot l'Estat en comprensió lectora i matemàtiques. La seva portaveu, Alícia Romero, ha assegurat que les dades són "esfereïdores" i ha reclamat al Govern de Pere Aragonès que prengui mesures urgents per revertir una problemàtica que ha titllat de molt preocupants. "Són els pitjors resultats de la història de Catalunya, hauríem d'estar molt preocupats. No ens ho podem permetre", ha insistit la portaveu socialista al Parlament, reclamant a l'Executiu que expliqui el motiu rere aquestes males dades i quin és el seu pla per solucionar-ho, assegurant que el PSC estarà "al seu costat per fer propostes i reformes".

Segons el PSC, els resultats "esfereïdors" són una nova pedra a la sabata d'Aragonès, que se suma a les "males notícies en la sequera i en el desplegament de les energies renovables, que a Catalunya va molt més lent respecte d'Espanya". Romero ha subratllat que ara, el problema educatiu és una "nova crisi" pel Govern, ja que "tothom vol que hi hagi una bona educació a Catalunya" i, davant d'aquest panorama, ha recomanat a Aragonès que "deixi d'anar sol": "Els hem allargat la mà en molts temes, ja no sabem com ho hem de fer. Els hem ofert la nostra ajuda, però el govern vol anar sol i sol és molt difícil de resoldre tots aquests problemes". 

Una situació "catastròfica", segons els comuns

Des dels comuns, l'anàlisi que fan d'aquests resultats és molt similar al dels socialistes, assegurant que es tracta d'una situació "catastròfica". "Totes les dades demostren que és una dècada perduda, la majoria de competències han caigut en picat i és una tendència que s'ha agreujat en els últims quatre anys", ha deixat clar el portaveu David Cid, lamentant que tot i aquest panorama, l'educació no és una "prioritat pressupostaria" pel Govern d'Aragonès. A més, també ha advertit que aquesta problemàtica no té "res a veure amb Junts o altres partits", perquè fa cinc anys que la conselleria està en mans d'Esquerra Republicana. 

Aquest dijous no només s'ha conegut els mals resultats dels alumnes catalans a l'informe PISA, sinó també que a partir del 2026, el Gran Premi de Catalunya de Fórmula 1 es podria traslladar a Madrid. Des del PSC han lamentat aquesta decisió, assegurant que s'han de posar tots els recursos perquè l'esdeveniment esportiu es quedi a Barcelona, pel gran impacte econòmic que representa pel territori en general i especialment al Vallès Oriental. Romero ha assegurat que el seu partit ja ha parlat amb l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació, on manen en tots dos casos i que estan pendents també de poder tenir una conversa amb el Departament d'Empresa i Treball: "És un tema cabdal i Catalunya no pot perdre més oportunitats". 

El compliment dels pressupostos, imprescindible per la negociació

Per altra banda, des del PSC també han tornat a advertir al Govern que si vol negociar amb ells els pressupostos, hauran de complir amb els acords que van permetre l'aprovació dels comptes d'aquest 2023, que passen pel Hard Rock i la B-40, dues infraestructures que els socialistes reclamen des de fa temps. "No s'estan complint els terminis que vam posar en aquell acord. A nosaltres no ens serveixen les paraules, ens serveixen els fets. Si no, se'ns fa impossible començar una negociació", ha lamentat Alícia Romero. El Govern va aprovar els pressupostos del 2023 al mes de març amb PSC i els comuns després del trencament amb Junts l'octubre del 2022.