La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha reaccionat aquest dijous al migdia en una declaració institucional davant la cambra catalana a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que l'ha condemnat a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació. La també presidenta de Junts per Catalunya ha carregat contra el TSJC i ha qualificat d'"aberració judicial i democràtica" la seva sentència. Borràs ha criticat que no ha tingut "un judici just" i que, per tant, "no podia esperar una sentència justa". "Perquè soc qui soc i soc com soc, no em resigno, no em doblego i no m'aturo en la meva lluita per defensar la meva honradesa i per reclamar una absolució que, amb tota seguretat, algun altre tribunal proclamarà", ha etzibat, fent una crida a "no acceptar resignadament aquesta justícia simulada" davant una resolució "execrable".

🔴 Laura Borràs: reaccions a la sentència del TSJC, DIRECTE

En la seva intervenció, la líder juntaire ha afirmat que, durant el transcurs del judici, ha "hagut i pogut demostrar" la seva "innocència", però que això "ni tan sols li ha estat suficient a l'Estat per impedir aquesta aberració judicial i democràtica". "M'han condemnat a presó i inhabilitació per delictes que no he comès", ha sentenciat Laura Borràs. La dirigent s'ha reafirmat en què "molta gent va afirmar abans del judici que, si jo no fos qui fos i representés el que represento, el judici no s'hauria celebrat mai". "Per tant, resulta evident que aquesta sentència no s'hauria dictat mai si no fos qui soc i si no representés el que represento", ha asseverat.

Davant l'impacte que pot tenir la sentència en el seu futur polític, Borràs ha declarat que manté la seva "fermesa, determinació per plantar cara perquè, tard o d'hora, s'acabi fent justícia". La presidenta del Parlament suspesa s'ha volgut dirigir a "aquells que consideren que no he tingut un judici just": "No normalitzem aquest atropellament democràtic, no em resigno". Sobre la sentència, "com que ni és ferma ni és justa", Laura Borràs ha sostingut que no li impedirà "seguir treballant per l'únic objectiu pel qual vaig entrar en política, que és assolir la independència de Catalunya".

Laura Borràs i Quim Torra sentència Paralment Carlos Baglietto
Laura Borràs, després de fer la seva declaració / Foto: Carlos Baglietto.

"Em rebel·lo contra la injustícia"

D'altra banda, la presidenta de Junts per Catalunya ha volgut convidar a "fer una reflexió" a "tots aquells que m'havien sentenciat abans del judici i em volien apartada o no han volgut ni dissimular que el TSJC els fes la feina": "Els convido a reflexionar si tot s'hi val, si estan disposats a aprofitar-se dels efectes de la repressió contra l'independentisme per usar-ho per a finalitats partidistes. És un intent claríssim de destruir el moviment independentista, jo resisteixo, em rebel·lo contra la injustícia i la seguiré combatent", ha reblat. Novament, Borràs ha defensat que és una persona "íntegra" i que la seva "innocència o culpabilitat no la pot determinar un tribunal polititzat que actua per la unitat d'Espanya".

En tot aquest procés judicial, que diu que no se li ha respectat el "dret a tenir un jutge imparcial", la dirigent juntaire ha tret pit d'haver triat "el camí més complicat" i d'haver-se mantingut "fidel al meu pacte amb la veritat", tot i "els costos" que ha tingut. En aquest sentit, ha retret a Isaías Herrero i Andreu Pujol que triessin pactar per "eludir presó". "Això em dona més força per sentir-me lliure encara que m'hagin condemnat", ha indicat. Per últim, Laura Borràs ha conclòs la seva declaració amb un proverbi japonès: "Si caus set vegades, te n'aixecaràs vuit". "Contra això no podran mai vèncer, perquè som el Grup Objectivament Identificable; com que el coratge és la persistència, aixequem-nos, m'alço per continuar lluitant contra la injustícia!", ha exclamat.

Laura Borràs arriba al parlament després sentència TSJC Carlos Baglietto
Laura Borràs, en la seva arribada al Parlament, acompanyada del seu marit i la seva filla / Foto: Carlos Baglietto.

Laura Borràs ha arribat caminant al Parlament, acompanyada del seu marit i la seva filla. Durant l'atenció als mitjans, també ha rebut el suport d'alguns dels dirigents amb més pes de Junts per Catalunya, com ara Jordi Turull (secretari general); els vicepresidents del partit, Josep Rius, Aurora Madaula i Anna Erra; el president del grup parlamentari, Albert Batet; la portaveu Mònica Sales; el portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries; o altres diputats com Francesc de Dalmases, Joan Canadell o Jaume Alonso-Cuevillas. També hi ha assistit l'expresident de la Generalitat, Quim Torra. Darrere de les càmeres de televisió, hi havia prop de 80 persones que s'han apropat al Parlament per mostrar el seu suport a Borràs, de les quals una vintena s'havia concentrat prèviament a les 12 hores davant el TSJC. Els manifestants l'han rebut amb crits de "presidenta" i "fora, fora, fora, la justícia espanyola".