Arriben les primeres reaccions a la sentència de Laura Borràs, a qui el TSJC ha condemnat a 4 anys i mig de presó i 13 anys d’inhabilitació a càrrec públic en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació en concurs amb falsedat documental per la seva gestió quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La presidenta del grup parlamentari En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha exigit la dimissió de Borràs com a presidenta del Parlament. Albiach des d'un acte dels comuns a Girona, ha assegurat que "no és un bon dia per Catalunya ni pels catalans", ja que per primera vegada hi ha una “presidenta de la segona institució del país condemnada per corrupció”.

🔴 Laura Borràs: reaccions a la sentència del TSJC, DIRECTE

 

Amb tot, la líder dels comuns a Catalunya ha assegurat que l’escenari era “previsible”, i ha recordat que feia temps que advertien que aquest escenari es podia donar i finalment s'ha donat. "Avui més que mai i amb més motius que mai tornem a insistir en la necessitat que la senyora Borràs dimiteixi d'una vegada per totes". Albiach ha lamentat que no s'hauria d'haver arribat a aquesta situació, i per això també ha retret a Junts i ERC que permetessin aquesta situació "el partidisme d’uns i la covardia dels altres ens ha portat fins aquí", ha afegit. A més, la líder dels comuns ha acusat Borràs i el seu partit d'haver utilitzat el Parlament "com un escut" per protegir-se mentre durava el procés judicial.  

 

Una reunió de partits per rellevar Borràs  

Posteriorment, i en roda de premsa des del Parlament, la mateixa Jéssica Albiach ha reiterat les seves paraules, apostant per la dimissió de Laura Borràs. Això sí, en cas que no plegui voluntàriament, els comuns aposten per impulsar una reunió entre tots els partits de la cambra --a excepció de Vox-- per tal de trobar un candidat que pugui rellevar la juntaire i que aplegui "el major consens possible en el menor temps possible". "Volem escoltar les propostes dels altres", ha dit Albiach, assenyalant que el seu desig és que la futura presidència recaigui sobre una "força progressista", per la qual cosa ha obert la porta a ERC, PSC i la CUP, però també ha reivindicat els comuns com una possibilitat.

D'altra banda, i sobre la possibilitat que el govern espanyol indulti Laura Borràs tal com ha plantejat la sentència del TJSC, Albiach l'ha volgut descartar, al·legant que la seva formació no es planteja aquesta opció per una persona condemnada per corrupció, com és el cas de la presidenta de la cambra. A més, ha apuntalat la persecució a Borràs defensant la necessitat d'impulsar la llei que la deixi sense pensió vitalícia del Parlament. Però pels comuns aquest hauria de ser un pas que emprengués pel seu propi peu. "No només hauria de dimitir, sinó que també hauria de renunciar voluntàriament a les retribucions i deixar el Parlament lliure de polèmiques".