Mentre les negociacions entre ERC i JxCat continuen encallades, els comuns continuen apostant per qualsevol alternativa d'"esquerres" que deixi fora els de Carles Puigdemont. Aquest dilluns, el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha demanat públicament al candidat socialista, Salvador Illa, que es reuneixi amb Pere Aragonès. Tanmateix, ambdós partits s'han vetat en múltiples ocasions i els socialistes ja es va deixar clar que no es facilitaria cap Govern on hi hagués els republicans​.

Ho ha dit en referència a la proposta que el socialista segueix fent de formar un Govern en minoria que copiï la fórmula de la Moncloa. "Si és la seva proposta que la treballi. Les propostes no cauen del cel, has de treballar políticament i interlocutor amb la gent que creus que ha de formar part de la proposta", ha argumentat Mena en una roda de premsa telemàtica.

Mena ha aclarit que cal iniciar una ronda de converses entre PSC i ERC perquè és "l'única alternativa" d'un Govern amb JxCat. Tot i així, ha admès que és "complicada" una alternativa d'esquerres si ERC no aconsegueix "independitzar-se" de Junts. Per a Mena, els republicans continuen condicionats per JxCat "tot i ser la tercera força".

 

'Tot és culpa de JxCat'

Mena també ha carregat contra ERC i, sobretot, contra JxCat fent servir les darreres dades sobre la pandèmia de la Covid-19, les quals ha qualificat de "molt preocupants". "Ja podem assumir que estem davant de la quarta onada i és alarmant i exasperant si ho lliguem a la telenovel·la que estan protagonitzant ERC i JxCat en la seva negociació per conformar un Govern". ha dit.

Mena, tot i que ha insistit en fer Govern amb ERC i deixar fora JxCat, també ha lamentat que "en el pitjor moment de la pandèmia" les dues principals forces independentistes no es posin d'acord. Sobre la proximitat amb el 9 de maig, data en què està previst que caigui l'estat d'alarma, Mena ha recordat que les autonomies tornaran a tenir la "competència exclusiva" de la gestió i ha demanat a republicans i postconvergents que facin un pla de desescalada "públic i transparent".

El portaveu dels comuns també ha criticat que JxCat i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, fessin "oposició" a les conselleries del seu propi partit arran del confinament comarcal. Borràs es va sumar aquest cap de setmana a les peticions del sector cultural perquè les entrades d'espectacles servissin de salconduit cultural per poder anar d'una comarca a una altra.