El PSC ha iniciat el procés de primàries per escollir el primer secretari del partit, càrrec que actualment ocupa Salvador Illa. Així ho ha informat el PSC a través d'un comunicat, on ha explicat que els militants que s'hi vulguin presentar hauran de comunicar-ho per escrit davant de l’autoritat electoral entre els dies 15 i 17 de gener. Per tal de presentar-se, s'haurà d'adjuntar a la documentació un document amb la proposta de línies polítiques i organitzatives, l'estructura de la Comissió Executiva i les esmenes, si n’hi hagués, als nostres estatuts, que en tot cas hauran de respectar la Declaració de Principis i el Codi Ètic del PSC, així com l’aval de 150 signatures de militants. El passat 25 de novembre, Salvador Illa va anunciar que es tornaria a presentar al procés per tal de reeditar el càrrec. 

En un comunicat a la militància, els socialistes han detallat que sobre la base del que disposa l'article 39 dels estatuts i l'article 37 del reglament de congressos de la formació, l'elecció del primer secretari es durà a terme a través d'un procés de primàries en què participaran els militants. El XV Congrés del PSC, que se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de març a Barcelona, al Palau de Congressos de Catalunya, escollirà formalment la persona que ocuparà la primera secretaria. I també es votarà una ponència marc que aposta per desplegar l'Estatut i un nou sistema de finançament.

Negociació pels pressupostos

Està previst que aquesta setmana el PSC es reuneixi amb el Govern de la Generalitat per parlar sobre els pressupostos. Fonts de l'executiu han assegurat que la seva intenció és posar fil a l'agulla a les negociacions per als comptes del 2024 i intensificar el ritme de les converses. De fet, el Govern afirma que ja va fer arribar al PSC la documentació dels pressupostos fa setmanes. Tot i això, fonts dels socialistes insisteixen que abans de començar a parlar dels pròxims comptes cal abordar el compliment de l'últim pacte de pressupostos.

Precisament sobre aquesta qüestió es va manifestar la setmana passada Salvador Illa, que es va mostrar "molt preocupat" pel "valor de la paraula i de la signatura" del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i va advertir que si no es materialitzen els compromisos adquirits en el passat acord "no hi ha possibilitat" d'obrir una nova negociació. En aquest sentit, el socialista ha advertit que "no hi haurà canvi de cromos" en la negociació dels pressupostos. "Si algú s'ho pensa, es pot emportar un desengany". Illa s'ha mostrat disposat a negociar els pressupostos de la Generalitat del 2024 amb ERC i Junts, però sempre que abans els republicans compleixin els compromisos que van acordar pels comptes del 2023 "si no es materialitzen no hi ha possibilitat d'obrir una nova negociació".