El debat sobre el futur de la presidència del Parlament de Catalunya és cada dia més ampli davant una eventual inhabilitació a Laura Borràs —que aquest dijous al vespre va comunicar que reprenia la seva activitat política i aquest mateix dissabte intervindrà al Consell Nacional de Junts—. Aquest divendres, preguntada per la qüestió, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha destacat que "no descartem res" sobre la possibilitat que el seu grup presenti un candidat a encapçalar la cambra catalana. En tot cas, Romero ha afegit que "no és tan important el qui" lidera l'hemicicle, sinó que el que és realment rellevant és "per fer què". Paral·lelament, la diputada socialista ha subratllat que l'objectiu del seu partit és que el Parlament "torni a la normalitat i recuperi el prestigi".

Sigui com sigui, Alícia Romero també ha remarcat que volen ser "prudents" i que cal esperar a la sentència del judici a la presidenta de l'hemicicle suspesa, Laura Borràs, i que ja serà aleshores quan es pronunciïn. Des del PSC, es mostren predisposats a negociar amb els altres grups "per decidir conjuntament com tornar el prestigi" a la cambra. A parer dels socialistes, la interinitat actual "no és bona" i Romero ha indicat que, "quan abans s'acabi la situació, millor" per a la segona institució del país. Així doncs, els socialistes es volen centrar en "acordar el que es pot fer en els propers temps per tenir normalitat", sense tancar la porta a tenir la presidència de l'hemicicle.

Aragonès dona per superat el pacte que donava la presidència del Parlament a Junts

Les declaracions d'Alícia Romero es produeixen el mateix dia que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat en una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4 que el pacte pel qual ERC tindria la presidència de la Generalitat i Junts, la del Parlament, està superat. "Junts va decidir trencar aquest acord sortint del Govern", ha assenyalat el president. Amb tot, Aragonès no ha tancat la porta a tornar a entendre's amb els juntaires per la presidència de la cambra si Borràs és inhabilitada: "Si volen refer propostes conjuntes, estic molt obert a escoltar".

El cert és que, una vegada ha quedat vist per sentència el judici a Laura Borràs, les converses en el si dels grups parlamentaris sobre la possibilitat que calgui triar un nou president de la cambra catalana s'han intensificat. I a Junts el debat ha pres més protagonisme. Tal com explicava El Nacional.cat aquest dijous, Anna Erra és la candidata més probable del partit a presidir el Parlament si Borràs és condemnada i inhabilitada. En els cercles del partit, el nom de l'alcaldessa de Vic lidera les travesses. Erra és vicepresidenta de la formació liderada per Laura Borràs i Jordi Turull i també és diputada al Parlament des del 2018. A partir del maig, se centrarà en aquestes dues tasques, ja que el juny de l'any passat va decidir no aspirar a la reelecció a la batllia de la capital d'Osona.