La viceprimera secretària del PSC i número 2 del partit, Lluïsa Moret, ha assegurat que els socialistes estan oberts a "qualsevol possibilitat" de pactes després de les eleccions del 12-M. "No som sectaris. Només descartem la ultradreta", ha dit en una entrevista a RTVE en referència a Vox i a Aliança Catalana. En aquest sentit, ha insistit que el PSC no està tancat i que no fa "cordons sanitaris". Així i tot, ha assenyalat que la seva opció són sempre forces progressistes. Pel que fa a la proposta de finançament singular que el Govern presenta avui, Moret ha dit que el PSC vol que sigui "el màxim possible" però des d'un "principi de solidaritat". "Just, transparent i solidari", ha resumit.

L'opció prioritària dels progressistes

Moret ha reivindicat que el seu partit ha demostrat als ajuntaments i a les Diputacions que tenen "governs diversos". "Sempre estem oberts a pactes i acords que posin en primer lloc el que ens uneix i posant per damunt els interessos de país", ha assegurat. Preguntada per si aquest plantejament també inclou el PP, Moret ha respost que els populars no estan en la seva clau perquè l'opció dels socialistes són "forces progressistes amb qui coincideixin ideològicament".

Segons la darrera enquesta publicada sobre les eleccions, en aquest cas per El Periódicoel PSC guanyaria les eleccions catalanes amb entre 35 i 38 escons i un 23,8% dels vots. Ara mateix els socialistes tenen 33 diputats. El segon lloc se'l disputarien ERC i Junts, amb un empat a 29-32 diputats. En el cas de Junts obtindrien el 18,5% dels vots i els republicans es quedarien en el 18%. Respecte a les passades eleccions, ERC perdria entre 1 i 4 escons i Junts en perdria entre 3 i cap. El quart lloc seria per al PP, que aconseguiria 12-14 diputats, un gran increment tenint en compte que actualment en tenen 3.

"Respecte absolut" per la decisió de Puigdemont

La número 2 del PSC ha defensat que si guanyen les eleccions del 12-M tindran dret i faran "tot el possible" per governar. I ha expressat el seu "respecte absolut" a la decisió del president a l'exili, Carles Puigdemont, de ser candidat. "Nosaltres anem a la nostra i marquem el nostre camí", ha assegurat. De fet, ha recordat que Puigdemont ja ha estat candidat i "no va passar res". El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja ha publicat el decret de convocatòria de les eleccions del 12 de mig firmat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. Així doncs, comença el compte enrere cap a la cita electoral, la constitució del Parlament i, finalment, l'elecció de la persona que ocuparà la presidència de la Generalitat. A partir d'avui comencen a comptar els 54 dies que, segons la LOREG, han de passar entre la convocatòria i el dia de la cita electoral. Aragonès va anunciar dimecres passat l'avançament de les eleccions, després que el Parlament tombés els pressupostos del 2024.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!