Hi ha un reclam que ressona: saber la veritat sobre el què va passar amb els atemptats del 17-A després que l'excomissari Jose Manuel Villarejo hagi acusat el Centre Nacional d'Intel·ligència de ser al darrere dels atemptats. És per això que tant el Govern com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, han activat els mecanismes per arribar al fons de la qüestió. I això no ha agradat gens al govern espanyol: la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, ha dit que les declaracions no tenen credibilitat, mentre que la socialista Alícia Romero ha criticat Borràs per haver encarregat als serveis jurídics del Parlament una denuncia perquè la Fiscalia investigui les acusacions: "Si la presidenta Borràs vol demanar informes, que els demani, però crec que té altres treballs més importants".

"Demanem a Borràs que estigui pel que ha d'estar, i no per tasques que no li corresponen i amb unes declaracions d'una persona que crec que ha perdut tota credibilitat", ha sostingut la vicesecretària primera del PSC en una roda de premsa des de Platja d'Aro, des d'on ha demanat no donar veu a "teories conspiratòries" i ha assegurat que Villarejo ja havia posat en qüestió l'atemptat de l'11M de Madrid sense tenir proves: "Ara torna a posar en dubte no només uns fets que ja estan judicialitzats, sinó el treball dels Mossos i els cossos policials, i això ens sembla greu, i ens sembla greu que se li doni credibilitat".

 

No ocultar més informació

Quan ahir la presidenta de la Cambra catalana va anunciar que havia encarregat aquesta tasca als serveis jurídics del Parlament, també va acusar al govern espanyol "d'ocultar informació" sobre l'atemptat a la Rambla i Cambrils "sota la premissa del secret oficial", i després de les greus informacions de Villarejo, va argumentar que és urgent que no s'oculti més informació sobre aquesta premissa, ja que no aporta credibilitat. 

També el president Pere Aragonès va anunciar que investigarien els fets des del Govern, i fins a set partits van registrar una petició al Congrés dels Diputats per crear una comissió d'investigació sobre els atemptats: Junts, ERC, CUP, Bildu, PDECAT, BNG i Més per Mallorca. Però això sembla que no és suficient pel govern espanyol, que està capficat en dir que les acusacions no tenen credibilitat i, sota aquesta excusa, no investigar-los.

És en la posició que s'ha manifestat també Cunillera, la primera veu del govern central que ha dit alguna cosa sobre el tema avui, després del silenci eixordador espanyol que va caracteritzar la jornada de dimarts. Així doncs, la delegada del govern espanyol ha insistit que les insinuacions no tenen una base lògica ni material, i ha assegurat que el que buscava Villarejo amb elles era "fer-la grossa": "Té una llarga trajectòria d'intentar sembrar ombres de sospita sense aportar-hi mai cap prova". 

Així mateix, quan ha estat preguntada sobre si les declaracions s'haurien d'investigar, ha argumentat que ja hi ha hagut un judici sobre l'atemptat: "S'ha treballat de forma honesta i decidida, s'ha fet un judici i això és el que té rellevància". A més, ha carregat contra el Govern per "fer el joc" a aquesta polèmica.