El Govern es planteja passar a l'acció. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat a les polèmiques paraules de l'excomissari José Manuel Villarejo i ha demanat "als serveis jurídics de la Generalitat que estudiïn aquestes declaracions i les accions legals pertinents que es puguin emprendre". "Per la veritat. Per les víctimes, pels catalans i catalanes i per tots els qui estem del costat de la pau i la democràcia", ha afegit Aragonès en una piulada aquest dimarts.

Villarejo ha acusat el CNI de cometre un error greu amb els atemptats de l'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. En aquest sentit, ha apuntat directament a qui aleshores era el director del Centre Nacional d'intel·ligència (CNI); Félix Sanz Roldán, que va "calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya" els dies previs al referèndum de l'1-O. Així mateix, ha assegurat que va col·laborar amb la intel·ligència espanyola per "intentar arreglar l'embolic" generat per "l'atemptat de l'imam de Ripoll".

TUIT Pere Aragonès II

Arran d'aquestes paraules, el president també ha exigit una investigació sobre la vinculació entre el CNI i els atemptats del 17-A que ha assenyalat aquest dimarts l'excomissari José Manuel Villarejo. "Si les paraules de Villarejo són certes, calen explicacions ja. Coneixem bé com funcionen les clavegueres de l'Estat, per això exigim que s'investigui per tal d'esclarir la veritat", ha manifestat a Twitter.

En aquesta línia ha actuat el seu partit aquesta tarda de dimarts. ERC ja ha presentat tres sol·licituds de compareixença al Congrés dels Diputats per intentar aclarir el que va passar el 17-A. Així ho ha anunciat a les xarxes socials el portaveu republicà, Gabriel Rufián, que ha concretat que la formació ha demanat explicacions a tres persones diferents: l'exdirector del CNI, l'esmentat Félix Sanz Roldán; l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez; i l'actual ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

TUIT Pere Aragonès

I és que segons qui fou el conseller d'Interior durant els atemptats, Joaquim Forn, cal aclarir els fets. "Què pensa fer la Fiscalia? Xiular com ha fet el Congrés dels Diputats? Tenim dret a saber la veritat", ha escrit Forn a les xarxes socials després de conèixer les paraules del policia jubilat.

Aquesta insistència de la plana política catalana en aclarir el que va passar el 17 d'agost del 2017 i el possible vincle entre el CNI i l'imam de Ripoll té a veure amb l'obscurantisme de l'Estat. Així ho ha assenyalat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha acusat les autoritats judicials i polítiques espanyoles d'ocultar informació. "Ocultar informació sota la premissa del secret oficial no aporta credibilitat, al contrari, desacredita", ha apuntat en una piulada.